MICTIVO: hoe zit het met de ICT-beleidsplanning in scholen?

Amper 65% van de directies zegt dat de school beschikt over een ICT-beleidsplan. Voor alle duidelijkheid: een ICT-beleidsplan is niet verplicht. Als er een beleidsplan is dan bevat deze vooral bepalingen m.b.t. gebruik van sociale media, privacy, ICT-veiligheid, de pedagogische ICT-visie, het aankoopbeleid, algemeen gebruikersbeleid en databeheer. In veel mindere mate worden bepalingen opgenomen m.b.t. vrije software, nascholing, beveiliging computerpark, portret- en auteursrecht of specifieke maatregelen voor minder gegoede ouders.

34,1 % van de lagere scholen en 53,6% van de Secundaire heeft daarnaast ook een specifiek beleidsplan omtrent sociale media. Dit bevat vooral bepalingen over hoe je als school communiceert met derden (82,4% in LO en 81,7% in SO), wat leerkrachten mogen doen op sociale media (72,2% in LO en 56,3% in SO), Cyberpestbeleid (60,8% in LO en 82,4% in SO) en portret- en auteursrecht (59,3% in LO en 72,8% in SO). Hoe omgaan met sexting (17% in LO en 48% in SO) komt in veel mindere mate aan bod.

Opvallend is echter dat een bijzonder groot deel van de leerkrachten, telkens minstens 40% van de leerkrachten, niet weet of deze component in het ICT-beleidsplan voorkomt.

ICT-coördinatoren

In dit verband is ook de rol van de ICT-coördinator het vermelden waard. In het lager onderwijs wordt de ICT-coördinator gemiddeld 9 uur per week formeel vrijgesteld. In driekwart (73,5%) van de scholen wordt de ICT-coördinator gedeeld met andere scholen van de scholengemeenschap. Het gemiddeld aantal uren dat de ICT-coördinator wordt vrijgesteld verschilt wel significant naargelang de schoolgrootte. Kleine scholen in het gewoon LO moeten het met gemiddeld 6,7 uren ICT-coördinatie doen, middelgrote scholen met 9,1 uren en grote hebben 12 uren per week.

In het BLO  beschikken de scholen gemiddeld slechts over 3,9 uren per week over een ICT-coördinator. De verklaring hiervoor is dat de puntenveloppe op het aantal leerlingen wordt berekend wat nadelig is voor scholen met kleine leerlingenaantallen. 

Een overgrote meerderheid van de scholen gebruikt de ICT-uren vooral voor technische ondersteuning (95.5% LO en 94.1% BLO), onderhoud en beveiliging van het computerpark (86.6% en 76.5%). In het gewoon lager onderwijs biedt de ICT-coördinator in 67% van de scholen ook didactische ondersteuning. In het BLO is dit slechts in 41.2% van de scholen het geval. Ook administratieve ondersteuning (51.2%, en 47.1%), de schoolwebsite maken en onderhouden (52.6% en 38.2%) en zelf vorming geven over ICT aan het team (54.79% en 44%) wordt in veel scholen door de ICT-coördinator opgenomen. Ook opvallend is verder dat ICT-coördinatoren van gewone lagere scholen mét een ICT beleidsplan, significant meer taken toegewezen krijgen dan scholen zonder een ICT-beleidsplan.

Een secundaire school beschikt gemiddeld over 22u ICT-coördinatie. Een overgrote meerderheid van de scholen gebruikt de ICT-uren voor technische ondersteuning (95.89% en 88.0% BuSO) en onderhoud en beveiliging van het computerpark (91.78% en 84%). Ook didactische ondersteuning (64.38% en 48.0%), administratieve ondersteuning (69.18% en 44%) en zelf vorming geven over ICT aan het team (54.79% en 44%) wordt in veel scholen door de ICT-coördinator opgenomen. Voor het GSO hangt het de didactische ondersteuning samen met de schoolgrootte. In grotere scholen blijkt dit namelijk meer voor te komen. Opvallend is wel dat in het gewoon SO de ICT-coördinator veel minder vaak de schoolwebsite moet beheren (42,4%). In het BuSO (60%) en lager onderwijs (52,6%) is dat veel meer het geval.

Info over MICTIVO: www.mictivo.be

Op zoek naar een voorbeeld ICT-beleidsplan? check de template van Klascement.

Auteur: Jan

Studeerde Moraalwetenschappen te Gent. Werkt sinds 1998 op het departement Onderwijs en is er verantwoordelijk voor de coördinatie van het ICT-beleid. Is afgevaardigde van de Vlaamse overheid in het European Schoolnet en de werkgroep DELTA van de Europese Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.