De speelplaats: een bron van inspiratie

Steeds meer scholen richten hun speelplaats in met de visie die zij binnen de muren van het schoolgebouw uitdragen. 21st Century Skills, verbondenheid, vrijheid, zelfstandigheid, samenwerking; allemaal voorbeelden van principes die in het onderwijs wordt toegepast en die de scholen ook graag op de speelplaats willen laten terugkomen. De speelplaats is niet meer de lege betontegeloppervlakte. Een goed ingerichte speelplaats kan een bron van inspiratie zijn waar kinderen motorisch leren, vrienden maken en zich sociaal ontwikkelen.

Bij de schooldirecteur aan tafel
Wanneer ik bij schooldirecteuren of werkgroepen aan tafel zit, krijg ik regelmatig de vraag of ik een klimrek, duikelrek en voetbalveld in wil tekenen. Met alle plezier, maar dan stel ik de vraag: waarom wilt u persé deze drie elementen hebben? Het antwoord luidt dat dit de activiteiten zijn die kinderen het liefst doen op de speelplaats. Dat klopt, want kinderen kennen niet anders omdat deze speelvormen al 30 jaar op de speelplaats worden aangeboden. Maar er is zoveel meer mogelijk! Ik begin dan het liefst helemaal opnieuw en prikkel de directeur of werkgroep over wat kinderen gaaf zullen vinden. ? Wat vinden ze tof om te doen na schooltijd? Welke YouTube filmpjes bekijken ze? Als ze Olympisch kampioen willen worden, in welke sport dan? Vanuit wensen en groots dromen kunnen we nadenken over de inrichting van een schoolplein. Denk groot, durf te dromen!

Dromen over een zwembad op de speelplaats
Met de wensen van de directeur, werkgroep en ook vaak de kinderen van groep 3 t/m 8 onder mijn armen ga ik naar onze ontwerper toe en vraag hem om een samenvattende schets te maken. En een realistisch ontwerp, want achtbanen en zwembaden op een schoolplein is iets te hoog gegrepen. Maar, er wordt tenminste gedroomd! Actie en waterspel, dat moet er dus inzitten. Samen met sportieve uitdagingen, een chill zone, een trampoline (waarom niet?!), een verkeersplein in de vorm van een 8 (achtbaan) en rivieren van blauw kunstgras met haaien in de valdempende ondergrond kom ik bij de school terug. En bij ieder element op het plein komt een principe terug van de visie van de school.

Wauw! Dat hadden ze niet verwacht. De directie, het team, ouders en kinderen herkennen de waarden van de school. Het blijft leuk om mensen te verrassen, kinderen blij te zien als hun ideeën terugkomen in een andere uitvoering en ik weet zeker dat het pestgedrag minder wordt met dit plein. Geef ieder kind de uitdaging die het nodig heeft, zodat iedereen zijn/haar plek op het plein kan vinden. Groot en klein. Luister naar de achterliggende wensen en dromen, dan kan je anderen blij maken en verrassen.

In mijn werk creëer ik inspirerende omgevingen die iedereen uitdaagt om te spelen, sporten, bewegen en vooral PLEZIER te maken. Dit zou iedere school moeten realiseren, het maakt de kinderen energieker, attenter in de klas en klaargestoomd voor de toekomst.

Geschreven door : Suzan Aalders
www.yalp.nl/inrichting-schoolplein

2 gedachten over “De speelplaats: een bron van inspiratie”

  1. Leuk om zo te komen tot een speelplaats waar iedereen zich in kan vinden door te luisteren naar achterliggende wensen en dromen. Op de school waar ik stage doe is de adviesgroep bezig met het inrichten van een nieuwe speelplaats. Er zijn vele leuke ideeën zowel van de leerlingen als van de leerkrachten maar jammer genoeg blijven de ideeën droomscenario’s omwille van het beperkte budget. Wanneer ze voor de directeur te hoog gegrepen zijn, worden ze in de vergeetput gestoken. Door deze blog te lezen kom ik tot inzicht dat je de ideeën ook gewoon tot zijn recht kan laten komen in een andere uitvoering. Zoals het voorbeeld dat jij geeft namelijk een achtbaan wordt een verkeersplein in de vorm van een acht. Bedankt voor de inzichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.