Post it-war in je klas

Interdisciplinair werken lijkt vaak het toverwoord te zijn in ons onderwijs, maar eveneens zo moeilijk zinvol te bereiken. Mediakunde en ICT zijn dan vaak de eerste disciplines om over de vakgebieden heen te fungeren. Beiden zijn immers geen doel op zich, maar faciliteren andere vakgebieden.

Mediakunde wordt echter dikwijls te eng bekeken: een digitaal bord, een projector, een camera,… Maar als we teruggaan naar de verklaring van het woord “medium” is het duidelijk dat elk materiaal dat wordt gebruikt om een boodschap over te brengen, binnen dat vakgebied hoort. Dus ook de welbekende post it-notes.

Post it-notes zijn een speling van het lot: een ingenieur die extra sterke lijm wou ontwikkelingen, faalde in zijn opdracht: hij bekwam een lijmsoort die nauwelijks hechtte… Een moment van out of the box-denken leidde zo tot de geboorte van de alombekende post it-notes.

In de zomer van 2011, komkommertijd, begonnen enkele Franse bedienden de vensters van hun kantoren op te vrolijken met post it-notes. Vooral vintage spelfiguren zoals Pac-Man en Mario Bros leverden inspiratie voor de figuurtjes die men er mee samenstelde. De bedrijven aan de overkant van de straat konden niet achter blijven en antwoordden met grotere en mooiere figuren. Een ware competitie was uitgebroken.

Mediakunde gelinkt aan muzische vorming, vormt de perfecte basis om er in je school mee aan de slag te gaan. Je leerlingen communiceren hun eigen fantasierijke boodschap op een creatieve wijze naar anderen, de buitenwereld of andere klassen. Er ontstaat een gezonde competitie in de school om de mooiste, meest creatieve raamtekening te maken. De verschillende klassen beantwoorden de uitdaging met een nieuwe tekening op het eigen klasraam. Het schept een eenheid, een gevoel van samenhang in je klas en iedereen kan deelnemen: de creatieve leerlingen bij het bedenken van een tekening, de wiskundig onderlegden bij het omzetten van de tekening naar pixels (de post-itjes) en de ‘doeners’ bij het ophangen van de briefjes aan de ramen.

Je eigen fantasie doorbreekt elke beperking: waarom kondig je het schoolfeest niet aan met post it-notes? Waarom maak je geen reuze grote QR-code aan je raam die verwijst naar de schoolwebsite (reclamejongens ontdekten deze ‘teaser’ al langer)? Blijf ook niet hangen aan de game-figuurtjes die vooral bij de bedrijven in trek zijn. Waarom geen “Maan-roos-vis” aan je raam? De sint? Een kerstboom? Een figuur waarbij elke post-it een persoonlijke, handgeschreven boodschap bevat van de leerlingen?

En bovenal: de hele school kan deelnemen: het is een haalbare activiteit voor de peuterklas én de hoogste graad! De investering is beperkt én je school wordt er alleen maar kleurrijker op!
Stuur zeker een foto van het resultaat door! Volgende website helpt je alvast met het uittekenen van je ideeën: http://www.postitartcreator.net/

Geert.callebaut @ kahosl.be
Lector ICT en mediakunde, lerarenopleidingen KAHOSL-Aalst

Auteur: Geert Callebaut

Lector ICT en mediakunde, lerarenopleidingen KAHOSL-Aalst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.