Media in de klas: creatief en vernieuwend

We leven in een multimediale maatschappij. Dat is alvast één open deur die is ingetrapt. Eenieder wordt dagdagelijks geconfronteerd met technologische nieuwtjes, computers, gadgets… Zo ook onze kinderen: een veelheid aan prikkels vormt hun belevingswereld. Maar hoe is het gesteld met hun klasomgeving? Volgt het onderwijs de technologische evolutie even snel op?

Afgezien van de huidige hype van het digitale bord in de klas, is er meestal weinig vernieuwing in de gebruikte klasmedia te merken. De twee meest voorkomende kritieken op de nieuwe commerciële media zijn: te duur en te weinig meerwaarde.

De lerarenopleidingen van de KAHOSL te Aalst gingen aan de slag om bestaande technologieën en software te screenen op hun gebruiksmogelijkheden in het onderwijs. Er werd onder meer gezocht naar zinvolle low budget-toepassingen voor randapparatuur van spelconsoles, bewegingscamera’s en overheadprojectoren. Waar nodig werden verbeteringen of aanpassingen doorgevoerd.

Het resultaat is de site www.onderwijsvernieuwing.be die gericht is naar eenieder in het onderwijs die zijn of haar lessen wil optimaliseren door gebruik van nieuwe (en oude) media. Wil je je presentatie bedienen met je smartphone? Wil je van je overheadprojector een beamer maken? wil je zelf in je screencast verschijnen? Neem dan zeker een kijkje. Inspiratie is gegarandeerd.

Tip: bekijk zeker de bijdrage rond de opvolger van het digibord: de tablet-pc. Voor amper 5 euro doe je de nodige aanpassingen om van je tablet-pc een digibord te maken!

Deze blogpost werd ingestuurd door Geert Callebaut, Lector Mediakunde en ICT, KAHOSL

Auteur: Geert Callebaut

Lector ICT en mediakunde, lerarenopleidingen KAHOSL-Aalst

2 gedachten over “Media in de klas: creatief en vernieuwend”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.