Bespreking studiedag: “The Education Highway”

Gisteren vond de studiedag “The Education Highway” plaats, dat werd georganiseerd door de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). De studiedagen van de VLHORA hebben geen vaste topics, en ditmaal werd gekozen voor het drieluik sociale media, elektronische leeromgevingen en security.

In de voormiddag kwamen de 3 onderwerpen aan beurt in de vorm van keynotes. De eerste presentatie werd gegeven door marketeer Steven Van Belleghem, ook bekend als de auteur van de “The conversation manager“. Vervolgens was het de beurt aan Stephen Downes. Het contrast kon bijna niet groter zijn: commercieel versus open en glad versus kurkdroog. Downes is al jaren een voorvechter van “open” onderwijs. Hij bracht zijn verhaal op zijn geheel eigen wijze: zonder franjes en met een rits wetenschappelijk onderbouwde argumenten. Meestal is enige achtergrondkennis mbt recente leerstrategieën, concepten en didactische werkvormen aangewezen om zijn discours te volgen en dat was hier niet anders. De laatste keynote werd gegeven door Andy Deprez over security en risk management. Geen slecht woord over de inhoud of de spreker, maar het was meer een verhaal op managementniveau dan voor onderwijzend personeel.

De drie keynotes werden na elkaar gegeven, zonder enige mogelijkheid tot vragen stellen, en zonder dat er enige interactie was tussen de 3 sprekers. Op die manier miste het geheel wat peper en zout en bleven er heel wat deelnemers op hun honger zitten.

Tijdens de namiddag stonden er nog 3 sessies op het programma met telkens keuze uit 5 sprekers. De meeste presentaties zijn terug te vinden op de website van de organisatie. Voor het slotwoord had men minister Q uitgenodigd, maar die stuurde helaas zijn kat.

De studiedag was in geen tijd uitverkocht, wat wijst op de noodzaak aan informatie vanuit het hoger onderwijs, en dan vooral de hogescholen, omtrent nieuwe technologieën. Een jaarlijkse conferentie omtrent ICT en onderwijs voor het hoger onderwijs zou zeker welkom zijn. Vraag is alleen wie het gaat organiseren.

Een woord van dank aan de VLHORA is hier zeker gepast voor de vlotte organisatie van het event. Laten we hopen dat de interesse voor het onderwerp iemand binnen het onderwijslandschap inspireert om de fakkel over te nemen.


 

 

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.