supersnel internet, beveiliging en beheer tegen gunsttarief

Gedurende drie schooljaren zal Telenet tegen gunsttarieven snel internet aanbieden aan Vlaamse scholen. Door het gebruik van elektronische leerplatformen en internet in elke klas kampten veel scholen immers met een tekort aan bandbreedte. Het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming bereikte daarom een akkoord met Telenet. De deal vervangt de bestaande I-line overeenkomst met Belgacom.

Scholen kunnen daarnaast ook kiezen voor een aantal gerelateerde diensten, waaronder centrale ICT-beveiliging en bovenschools IT-beheer. Die nemen een aantal taken bij de overbelaste ICT-coördinatoren weg. ICT-beveiliging en -beheer zijn anno 2011 immers specialistenwerk geworden en van de ICT-coördinatoren wordt verwacht dat zij naast het technische luik ook nog een aantal pedagogische ICT-taken op zich nemen.

Telenet werkte op maat van de scholen een aanbod uit dat bestaat uit verschillende profielen:

  • Schoolnet, dat alleen connectiviteit voorziet met bandbreedtes tot 100 Mb download en 5 Mb upload
  • Schoolnet Protect, dat naast connectiviteit ook nog een centrale beveiliging bevat
  • Schoolnet Protect & Connect, dat een VPN beveiligde lijn aanbiedt voor gescheiden toegang tussen pedagogische en administratieve netwerken. Dit profiel voorziet in een zogenaamde end-to-end internetverbinding waarbij het beheer en de beveiliging quasi volledig door Telenet worden gerund.

Scholen  beslissen vrijblijvend of ze intekenen of niet. Scholen moeten dit ook vanuit hun eigen werkingsmiddelen financieren.

Info: www.telenet.be/schoolnet

 

 

Auteur: Jan

Studeerde Moraalwetenschappen te Gent. Werkt sinds 1998 op het departement Onderwijs en is er verantwoordelijk voor de coördinatie van het ICT-beleid. Is afgevaardigde van de Vlaamse overheid in het European Schoolnet en de werkgroep DELTA van de Europese Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.