IT en armoede: erger dan we denken…

Op 20 oktober 2010 organiseerde EduBIT binnen haar project fair-it  een overlegronde omtrent eerlijke IT  (zie de site met allerlei info).  De IT-sector en consumenten zijn medeverantwoordelijk voor armoede…

Op 20 oktober getuigden 2 onderzoekers en mensen uit Maleisië hoe het verloopt in de IT-sector aldaar. De situatie is schrijnend. IT-bedrijven schakelen onderaannemers in (Labour agencies) die zelf weer immigranten inschakelen. Zo komen buitenlandse werknemers in de IT-sector terecht. Die Labour agencies nemen het niet zo nauw met de arbeidsomstandigheden: ze verplichten medewerkers te werken tot 12 u op een dag, geven zeer slechte lonen (net genoeg om het eten in de kantien te betalen), houden paspoorten van medewerkers achter enzoverder. De mensen van Somo.nl / MakeITfair brengen dit alles in een rapport en een aangrijpende reportage die wellicht in november beschikbaar worden.

EduBIT streeft naar duurzame IT op school, maar een solo actie beginnen is onmogelijk. Met de deelnemers van de overlegronde is afgesproken een concreet plan uit te werken. Dit overleg zal wellicht in maart/april 2011 plaatsvinden. Doel is te zien welke concrete gezamenlijke acties we kunnen nemen. Deelnemende organisaties waren ondermeer van Greenpeace, Sustenuto, bewustconsumeren. EduBIT is blij dat het met deze overlegronde en het project Fair-IT een aanzet kan geven tot meer rechtvaardigheid en minder armoede, ook voor zij die op verre afstand in het IT-wereldje werken.

Auteur: Luk

Luk Vanlanduyt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.