Dingen met een grote D

Dingen, het klinkt misschien wat oneerbiedig, maar in diverse sectoren zijn Dingen met een grote D een kernbegrip geworden: 23 Dingen in bibliotheken, 23 politie Dingen, 23 Dingen voor musea, 15 Dingen voor ambtenaren.
De Dingen staan voor web 2.0 toepassingen die van belang kunnen zijn bij de dienstverlening, promotie en vernieuwing binnen een sector, bv. blogs, RSS, online kantoortoepassingen, sociale netwerken, …

Ook in het kader van onderwijs zagen – met name in Nederland – enkele interessante initiatieven het licht. Zo bouwden medewerkers van Kennisnet een wiki rond 23 Dingen, al gauw gevolgd door 23onderwijsdingen.nl, een bewerking door Rob Coers in opdracht van de Overijsselse bibliotheken. Daarna kwamen er ook nog 23 OVC dingen, gecreëerd door De Onderwijsvernieuwingscoöperatie.nl.
Bij deze online leerprogramma’s is er niet alleen aandacht voor algemene web 2.0 toepassingen zoals online foto’s delen, instant messaging, microbloggen, pod-, vod- en screencasting, maar wordt ook ingegaan op o.a. tijdlijnen, animaties, mediawijsheid, veiligheid en privacy op internet, ELO’s.
Eind 2009 volgde nog een variant voor het hoger onderwijs, 21eDingen van SURFacademy. Ook zij beperken zich niet tot de klassieke web 2.0 toepassingen, maar maken ook een eDing van stemsystemen, weblectures, repositories, referentieprogramma’s, informatievaardigheden, plagiaat, Creative Commons, enz.

Op de website van 21eDingen staat: “Een goed gevulde digitale gereedschapskist helpt de docent zijn onderwijs te optimaliseren en te innoveren.”
Inderdaad, wie kennis wil maken met de toepassingsmogelijkheden van een aantal hulpmiddelen, vindt op boven vermelde Dingen sites een schat aan achtergrondinformatie, tips en praktijkvoorbeelden.

Niet onbelangrijk: al deze cursussen zijn gepubliceerd onder Creative Commons.

Auteur: Eva

Studeerde Germaanse talen te Gent en Informatie-, Documentatie- en Bibliotheekwetenschappen te Antwerpen. Docent aan de Bibliotheekschool van Gent. Interesses: cyberfilosofie, kunstmatige intelligentie en computerterminologie.

2 gedachten over “Dingen met een grote D”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.