CHAMILO: de nieuwe Dokeos

De overgrote meerderheid van de Dokeosgemeenschap kondigde op 18 januari aan dat ze wegbreekt van Dokeos en start met een nieuw open bron project onder de naam Chamilo. Als reden voor de breuk wordt aangegeven dat het niet mogelijk is gebleken om samen met Dokeos Company een overlegstructuur op te bouwen voor de verschillende partners die betrokken waren in het project. Dit was nochtans de consensus op de laatste Dokeos gebruikersdag in Genève. Met name de beslissing van Dokeos Cy om geen inspraak te dulden in de samenstelling van de verschillende releases en de ‘free’ release sterk te beperken ten voordele van betalende versies hebben een doorslaggevende rol gespeeld.

Chamilo opteert radicaal voor een open source beleid. Er wordt een vzw opgericht waarin alle partijen een rol kunnen spelen. Die vzw wordt verantwoordelijk voor het beleid, inclusief het vastleggen en uitbrengen van releases. De naam Chamilo wordt door de vzw voor heel Europa gedeponeerd. Commerciële bedrijven zijn uiteraard welkom in de vzw, maar de beslissingsmacht ligt niet langer in de handen van één bedrijf, of zoals het geval was met Dokeos, zelfs één persoon.

De eerste release van Chamilo, met name Chamilo 1.8.6.2, bouwt logisch verder op de Dokeos releases, maar geeft de gebruiker wel het volledige pakket aan mogelijkheden in tegenstelling tot de free versie van Dokeos. Daarmee geeft Chamilo duidelijk aan dat ze de logische opvolger is van Dokeos. Er wordt intussen volop werk gemaakt van Chamilo 2. Dit volledig nieuwe pakket is gebouwd rond een repository van herbruikbare objecten waarop een aantal toepassingen draaien. Daarbij uiteraard ook een volwaardig LCMS, maar ook o.m. een portfolio. De eerste release van deze versie is gepland voor later dit jaar.

Info: http://www.chamilo.org

Auteur: j.

Germanist en computerlinguïst. Coördineert Digitaal Leren aan Hogeschool Gent. Sedert 1986 is hij altijd op de een of andere manier betrokken geweest bij het computergebruik in het onderwijs. Hij publiceerde recent het hoofdstuk over de elektronische leeromgeving in het boek samengesteld door Ivan D'haese en Martin Valcke, Digitaal Leren: ICT-toepassingen in het hoger onderwijs, 2005. Privé staan af en toe uitstapjes in de literatuur op het menu. Was in een vorig leven redacteur van tijdschriften als Restant, Yang en medewerker van Ons Erfdeel. Recent opnieuw (kort) actief als redacteur van Deus ex Machina onder het pseudoniem Jan M. Meier. Werkt mee aan Gent Blogt.

7 gedachten over “CHAMILO: de nieuwe Dokeos”

 1. Blijkbaar is het Claroline/Dokeos/Chamilo project niet echt stabiel te noemen. Waarschijnlijk opnieuw een verhaal van centen of een power-game. Universiteit Gent heeft naar ik hoor ook een eigen versie dus dat maakt al 4 verschillende versies van een klein projectje. Gelukkig heeft Moodle iets meer houvast.

 2. Zo klein is dat “projectje” niet hoor.

  De volledige uitleg over het hoe en waarom is hier te vinden:
  http://www.chamilo.org/about-chamilo

  Kort samengevat:
  – qua software komt het in eerste instantie gewoon neer op een naamswijziging, Chamilo 1.8.6.2 deelt het overgrote deel van de codebase met Dokeos 1.8.6.1 met enkele toevoegingen, en is 100% compatibel. De ontwikkelaars ervan zijn ook allemaal dezelfde, organisaties die ondersteuning kregen voor hun Dokeos installatie zullen ook zonder het minste probleem verdergeholpen worden met Chamilo.
  – qua organisatie is deze afsplitsing er net gekomen om stabiliteit te creëren, het al dan niet vooruitgaan van het project kan niet meer tegengehouden worden door 1 persoon maar zal gedreven worden door de nieuwe Chamilo Association

  Universiteiten en andere organisaties zullen altijd hun eigen “gepersonaliseerde” versie maken van open source projecten, dat is net een teken van flexibiliteit in plaats van instabiliteit.

 3. Ik heb eerder met interesse gekeken naar Dokeos, maar ook snel (onderhuids) de commerciële aanpak bespeurd en ben dus best wel blij dat een overgrote meerderheid van haar gemeenschap kiest om open verder te gaan (waarbij commercie ook niet uitgesloten wordt). Er wordt in eerder commentaar vergeleken met Moodle, maar helaas ook de stelling in genomen dat je daarmee beter af zou zijn. Als fervent Moodle-adept kan ik daarover zeggen dat beide systemen een eigen invalshoek kennen en afhankelijk wat je wilt of wat je nodig hebt je de ene keer bij Chamilo en vervolgens weer bij Moodle uit zal komen. Ik ben blij met de inhaalslag die op dit gebied bij Moodle 2.0 te verwachten staat, maar Chamilo smoelt bijvoorbeeld gewoon veel beter. Maar ook functioneel zijn er verschillen, bijvoorbeeld de rollen in Moodle geven veel mogelijkheden. De aankondigingen voor Chamilo 2.0 geven aan dat ze dezelfde ontwikkeling volgen als andere elo’s en mijn conclusie is dat het zelfs mogelijk wordt dat deze systemen (met name Moodle en Chamilo) gekoppeld kunnen worden aan dezelfde repositories en portfoliosysyemen. De vrijheid van keuze in gebruik die dat zou opleveren is in mijn ogen een groot goed. De grote vraag die ik bij deze 2 open source projecten heb is waarom ze niet bij elkaar lenen daar waar ze beide in PHP ontwikkeld zijn en vergelijkbare functionaliteiten bieden. Een voorbeeld is de ondersteuning van Scorm 2004 die Chamilo biedt, daar waar Moodle na veel moeite net voor Scorm 1.2 gecertificeerd is. Ik spreek de wens uit dat beide gemeenschappen naar elkaar ook open zullen opereren. Mijn voorkeur is het om wat in de commerciële wereld concurrenten heet, als collega’s te benoemen.

 4. Chamilo, de toekomst van open leer cource!!!

  Chamilo 1.8.8.2 met veel verve geinstalleerd en gezien dat het een hele verbetering ten opzichte van Dokeos. Maar toch, Dokeos had zeker zijn foutjes waar je bij niemand kon navragen. Heb het idee dat Chamilo ook op de zelfde wijze wordt gebracht: zonder een goede testing.

  Hierdoor zijn enkele delen niet goed verwerkt of werken geheel niet. Jammer, want dat roept de commerce weer nader bij. Velen zijn niet in staat om de problemen op te lossen.

  Jammer, toch een gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.