Vrij archiefmateriaal via Open Beelden

Sinds enkele weken kan men op Open Beelden terecht voor een selectie (Nederlands) archiefmateriaal voor creatief hergebruik. Het materiaal in dit open mediaplatform wordt onder het Create Commons model aangeboden aan leerkrachten, auteurs, kunstenaars en wetenschappers. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om ook zelf (aangepast) materiaal op te laden en te delen met anderen.

Het platform laat tevens toe om te koppelen met andere informatiebronnen, zoals Wikipedia. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid onderzoekt samen met Wikimedia Nederland hoe Open Beelden op een meer structurele manier kan ingebed worden in Wikipedia.

Auteur: Ilse

Studeerde Germaanse Talen, Kunstwetenschappen en Culturele Studies. Als lector in de Erasmushogeschool in contact gekomen met e-leren. Sinds 2001 werkzaam aan de K.U.Leuven, eerst als Toledo-ondersteuner binnen de faculteit Letteren, sinds 2004 in het centrale Toledo-team (ICTS-Ludit), als software consultant. Verantwoordelijk voor de coördinatie van de gebruikersondersteuning van Toledo (URL: http://toledo.kuleuven.be/?fullPage=toledoProject), de digitale leeromgeving van de Associatie K.U.Leuven, en eloV (URL: https://elov.vvkso.be), het e-leren project van het VVKSO. Interesses: e-portfolio, hergebruik van leermateriaal, CAA, social software, ...

2 gedachten over “Vrij archiefmateriaal via Open Beelden”

  1. Spijtig genoeg is er nog steeds geen enkel begin gemaakt van een dergelijke digitalisering van archiefmateriaal in ons land. De VRT kreeg voor de lopende beheersovereenkomst geen middelen om haar archief op een degelijke manier te digitaliseren en te ontsluiten. Nochtans ligt er een schat van duizenden uren film en audio archief in de kelders van de Reyerslaan en honderden andere culturele instellingen. Het IBBT-project BOM-Vlaanderen is een eerste -zij het zeer bescheiden- aanzet naar de randvoorwaarden en contexten waarin digitale archiefcontent ontsloten zou kunnen worden. Maar op het effectief en op grote schaal gaan digitaliseren blijft het al te lang wachten.

    Meer info over BOM: http://www.ibbt.be/files/misc/Bom-Vl%20persbericht.pdf

  2. VRT… who? where? what?
    grin 😉

    maar tja… zonder centen kan je inderdaad niet koken. en nu de VRT nog eens miljoenen moet besparen, zal dit echt nog jaren op zich laten wachten. Jaren…

    Tenzij ze een voluntaristische club vinden die het voor hen wil doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.