VTI Sint-Lucas in hogere sferen

VTI SL - UBA logoDat Frank De Winne hoog boven de wolken rondjes draait rond onze aardbol, zal iedereen ondertussen wel geweten hebben. Ruimtevaart is een discipline die tot ieders verbeelding spreekt en een prachtig staaltje van het menselijk vernuft. Dat Frank momenteel als eerste Europeaan boordcommandant is van het hoogtechnologische ISS, heeft dan ook zijn weerslag op vanalles en nog wat in ons landje. Een mooi voorbeeld is het project VTISL-ARISS: een jaar lang zijn leerkrachten en leerlingen aan het Vrij Technisch Instituut Sint-Lucas in Oudenaarde in de ban van ruimtevaart, het ISS en Frank De Winne in het bijzonder, en werden de lessen hiermee doorspekt. Het grote einddoel: een zendinstallatie bouwen met een zelf ontworpen Cross Yagi antenne en zo radiocontact maken met onze landgenoot tijdens een van zijn vele passages aan een rotvaart boven onze hoofden.
foto uit Het Laatste Nieuws

Grote troef in dit unieke school- en ruimtevaartproject is dat alle leerlingen, leerkrachten en disciplines erbij betrokken worden. Niet enkel de elektronica vakken die het communicatie- en sturingsgedeelte omhelzen, maar ook mechanica kwam eraan te pas voor de bouw van de antenne en de voet met hoogtechnologische machines, tot zelfs Frans voor het schrijven van een verhaallijn “Frankdewinnix à l’ISS”. De leerlingen van het 4de jaar industriële wetenschappen tekenden de antenne dan weer volledig in 3D, terwijl de leerlingen van het 2de jaar technische houtbewerking en elektriciteit een volledige maquette van het ISS bouwden die eveneens van de partij zal zijn op de jaarbeurs. Het vak Plastische Opvoeding kon uiteraard ook niet ontbreken in het hele project.
constructie van de antenne
Hoeft het nog gezegd te worden dat dit initiatief reeds in diverse (lokale) media aan belicht werd? Volledig terecht natuurlijk! Het is zondermeer een prachtig voorbeeld van projectgebaseerd onderwijs dat leerlingen de aangeleerde stof ook laat toepassen en zin doet krijgen in meer, een prachtig visitekaartje en een opsteker voor het imago van het technisch onderwijs. Meer van dat aub!
Flyer Spaceweek2009 - Project VTISL-ARISS
In het kader van de Spaceweek 2009 kunt u hen een bezoekje brengen op de Accerta Jaarbeurs in Gent, Flanders expo, van 12 tot 20 september.
Artikel eveneens gepubliceerd op mijn eigen blog.
constructie van de antenne
De antenne in 3D
leerlingen houttechnieken
maquette hout
krantenartikel met handtekening Frank De Winne

Auteur: Peter Dedecker

Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen (UGent 2006), werkte als assistent aan de Hogeschool Gent, vakgroep informatica, gecombineerd met een functie als doctoraatsstudent bij de vakgroep Intec aan de UGent. Leve associatie-onderzoeksgroepen zowaar! Werd in 2010 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor N-VA in de federale Kamer en neemt daar de dossiers rond Telecom en ICT voor zijn rekening. Was tijdens de studentenjaren actief in de studentenvereniging VTK en werd gepassioneerd door studentenvertegenwoordiging, wat in het laatste jaar uitmondde in het ondervoorzitterschap van de Gentse StudentenRaad en het jarenlang meedraaien in de talrijke commissies van de faculteit, universiteit en Vlaamse Vereniging voor Studenten. Heeft een passie voor Vrije Software, betrekt deze graag in het onderwijs en volgde ook de lerarenopleiding (informatica). Heeft een eigen weglog: peterdedecker.eu.

3 gedachten over “VTI Sint-Lucas in hogere sferen”

  1. Beste,
    ik ben één van de 6 Belgische teamleden die in feb 2010 een Marssimulatiemissie zal uitvoeren in het Mars Desert Research Station te Utah. We beschikken daar over een radioantenne. In welke mate acht u het mogelijk om een radioverbinding te organiseren tussen het MDRS en het VTI St Lucas? Gelieve me te mailen/bellen indien dit mogelijk lijkt.
    Vriendelijke groeten.
    Arjan van der Star – Lector aardrijkskunde GROEP T Leuven Education College
    arjan.van.der.star@groept.be en 0494/805545

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.