Lonkt Schwarzenegger naar OER?

books_150.jpgGouverneur Schwarzenegger geeft het Californische onderwijs een online zetje, beweert mijn RSS-lezer. Op de nieuwssite van de BBC lees ik dat Schwarzenegger een plan heeft bedacht dat het aantal handboeken in scholen beperkt en het gebruik van online media stimuleert. Of nog: hij heeft een plan bedacht om geld te besparen voor het dichten van een begrotingsgat. Want daar ruikt het naar, gaat het bericht.

(lees verder…)

3 gedachten over “Lonkt Schwarzenegger naar OER?”

 1. Ja zeg… ik mag dan wel een stevig trekpaard zijn voor online leren maar :

  * geld besparen ? no way, dear governator. Flexibiliseren, modulariseren en e-leren hebben een prijs. En tot afschaffen is men nog niet gekomen via die weg. Wel tot vernieuwen, verrijking, begeleide zelfstudie enz. Boeken afschaffen is echt wel kort door de bocht.

  * OER ? Er zijn al veel pogingen geweest. Maar iedere e-cursus, ieder boek wordt meestal nog eens bijgewerkt door de leerkracht/docent met hand-outs, extra materiaal, enz enz. Om nog maar van de technische moeilijkheden te zwijgen als we tot OEM in Vlaanderen willen komen. Of copyright…? Nog zo’n hekel item.

  Ik zie hier echt wel een achterhaalde definitie van “online leren” doorschemeren.
  Tegenwoordig is de tendens steeds meer blended leren. De meerwaarde van de docent ligt m.i. in het assembleren van al dat moois (online, boek, enz) en op maat snijden van de leerling/cursist.

  Anderzijds zie ik het online leren toch wel weer in de lift zitten, kwalitatief en kwantitatief. Maar, met respect, Hollywood-slogans smaken blijkbaar nog altijd beter.
  I’ll be back. 😉

 2. Het “HP Printer Model “:
  daarmee wordt bedoelt:
  – om HP-inkt te verkopen aan duurdere prijzen dan de goudprijs
  – het technisch zo moeilijk mogelijk maken om non HP-cartridges te gebruiken,
  – om refilling van cartridges te verbieden,
  – om een alarm in te bouwen als nog maar 50% van de inkt is opgebruikt,
  – en om effectief niets meer te printen als er nog 30% inkt inzit.

  HP Printer model? Nee bedankt!

 3. “Om nog maar van de technische moeilijkheden te zwijgen als we tot OEM in Vlaanderen willen komen. Of copyright…? Nog zo’n hekel item.”

  Copyright is in Vlaanderen niet meer of minder een issue dan in de VS. Gelieve niet te vluchten in excuses waar er geen zijn.

  Technische moeilijkheden? Bullshit. Psychologische drempels van het onderwijspersoneel is de enige blokkerende factor om tot OER in Vlaanderen te komen. Ze willen niet, ze durven niet
  “ja maar, dan kan iedereen mijne cursus zien, bla-bla”. Intellectuele lafheid ten top, en ik spreek uit directe ervaringen, Ik heb de meest nonsensicale argumenten gehoord om het niet te doen.

  Dat de VDAB cursussen niet publiek zijn, is al jaren een regelrechte schande.
  Altijd steeds dat artificieel beperken van de toegevoegde waarde.

  Blended learning, da’s goed voor sommige mensen, maar zeker niet voor de meer zelfstandige ingestelde mensen. E-learning wordt gedomineerd door commercie, corporatisme en hype, maar echte visie is zeldzaam, gewoonweg non-existent in Europa.

  Gelukkig is Wikipedia een succes geworden, en lig ik er niet meer wakker van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.