Soms verlaagt Facebook de productiviteit niet

De laatste dagen lijkt iedereen wel een mening te hebben over het wel of niet gebruiken van Facebook op het werk. In de krant vinden we dan artikels met koppen als “Surfen naar Facebook en YouTube kan de productiviteit verhogen” (De Standaard, 03/04/2009), andere media zijn minder nauwkeurig en stellen maar gelijk dat privésurfen zelfs goed is voor je baas.

Als ik zo een kop lees, dan heb ik daar onmiddellijk mijn grote twijfels bij. Ik geloof simpelweg niet dat er een directe relatie is tussen privésurfen, en dan meer specifiek Facebook, en een verhoogde productiviteit, ik zet mijn geld eerder op het tegenovergestelde.

Wat lezen we in het bewuste artikel van De Standaard: “Werknemers die tijdens de werkuren regelmatig even langslopen op hun Facebookpagina of online aankopen doen, presteren vaak beter dan collega’s die dat niet doen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan de universiteit van Melbourne, zo meldt de Britse krant The Independent.”

Ik citeer nog 2 paragrafen uit het artikel: “‘Mensen die voor het plezier surfen op het werk – een fenomeen dat wordt aangeduid met de term ‘Workplace Internet Leisure Browsing’ of WILB – en dat voor maximaal 20 procent van hun totale werktijd, zijn ongeveer 9 procent productiever dan mensen die dat niet doen’, aldus dr. Coker.”
“‘Mensen moeten even afleiding zoeken voor ze zich opnieuw geconcentreerd op hun werk kunnen storten. Korte pauzes zoals een snelle surfbeurt op het internet zorgen er voor dat de hersenen even kunnen rusten en leiden daarna tot een grotere concentratie, en bijgevolg tot een hogere productiviteit’, legt dr. Coker uit.”

Ik heb 2 grote bedenkingen bij dit onderzoek en de resultaten: ten eerste de autoriteit van het onderzoek, en ten tweede de conclusies.More...Het onderzoek:

Als u even Googelt, zal u merken dat in elk artikel over dit onderzoek minstens 1 autoriteit vermeld staat: “de onderzoeker(s) van de universiteit van Melbourne: Dr Coker”. Heeft meneer Coker een wetenschappelijk artikel gepubliceerd met de methodologie van het onderzoek en de resultaten? Ik heb er naar gezocht, maar het nergens gevonden. Hoe is het nieuws dan bij ons gekomen? Wel,  het artikel van De Standaard is gebaseerd op dit artikel uit The Independent; wat op zijn beurt overgenomen werd uit Nieuw-Zeeland. Dat laatste artikel lijkt dan weer gebaseerd te zijn op dit persbericht van de universiteit van Melbourne (inclusief video van Dr Brent Coker, of de YouTube versie).

Mag ik dan tot de conclusie komen dat de volledige aardbol verwijst naar een onderzoek waarvan we niet meer terugvinden dan een persberichtje en een video? En u gelooft dat? Ik niet.

De conclusies:

De conclusie die ik uit het persberichtje haal, is het volgende: pauzeren is noodzakelijk om gedurende een werkdag voldoende geconcentreerd te blijven. Even surfen is een vorm van pauzeren en kan op die manier voor sommige mensen een positieve invloed hebben op hun concentratie. De juiste uitspraak over privésurfen, en Facebook in het bijzonder, lijkt mij dan ook te zijn: soms verlaagt Facebook de productiviteit niet.

Ik heb als lesgever volgende vastellingen gedaan in verband met studenten die op Facebook surfen:

  1. ze verliezen het besef van tijd en plaats
  2. ze gaan ook expressief interageren met het systeem en/of met de anderen (ze gaan lachen of luidop praten en betrekken anderen erbij).

De eerste observatie zorgt ervoor dat ze bijna altijd niet meer bij de les zijn en het meestal niet horen als je hen aanspreekt, bij de tweede observatie betrekt men meestal medestudenten bij de eigen Facebook pagina die vervolgens ook dezelfde 2 gedragingen gaan vertonen. Concreet betekent dat voor mij dat 1 student op Facebook de concentratie van meerdere studenten naar beneden haalt. Het lijkt alsof men Facebooken niet in stilte kan doen. Dat is ook de reden waarom ik vrij snel door heb dat een student op Facebook zit. In mijn klas wordt er dus niet geFacebookt (tenzij Facebook het topic van de les is of we een pauzemoment inlassen). Voor andere vormen van privésurfen dan Facebook, gelden mijn vaststellingen in een véél beperktere mate.

Nemen we die vaststellingen dan even mee naar de werkvloer. Is het daar anders? Houdt de gemiddelde werknemer zich netjes aan de in het onderzoek besproken pauzetijd of zit die er over (mogelijk zelfs onbewust)? Haalt Facebook de concentratie ook op de werkvloer weg tussen de collega’s onderling?

Ik geloof best dat Facebook voor professionele redenen en op een verantwoorde manier gebruikt kan worden. Maar over het algemeen ben ik ervan overtuigd dat Facebook de productiviteit verlaagt. Er zal meer nodig zijn dan een Australisch dubieus onderzoekje om mij van het tegendeel te overtuigen.

Crossposted op mijn eigen weblog

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

2 gedachten over “Soms verlaagt Facebook de productiviteit niet”

  1. “Door deze korte breaks rusten je hersenen en is je concentratie weer hoger als je daarna aan de slag gaat.”

    Gezien de intensiteit van sommge facebook-accounts vraag ik me af wat precies de “break” is, het facebooken of het werk ertussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.