Moral panic of een positief beeld van Gen Y ?

Dezer dagen laait de moral panic rond de jeugd weer hoog op. Aanleiding is de 17-jarige Kretschmer die in Duitsland 15 mensen doodde. En jawel… hij speelde urenlang “Counterstrike”. Dat de onfortuinlijke jongeman in psychische behandeling was, wordt even terzijde gezet in de publiekscommentaren.

Een veel betere en gedegen (lees “onderbouwde”) introspectieve dan deze volkscommentaren is het GLOEDNIEUWE boek “Is het nu Generatie x, y of einstein?” van Pedro De Bruyckere en Bert Smits. Het doorprikt enkele mythes en verklaart de belangrijkste tendensen die de generatie Y typeren. De auteurs schetsen een genuanceerd, soms grappig en telkens positief beeld, waarin je vaak je zoon of dochter, je leerling of je student zult herkennen.

Je vindt er 6 hoofstukken waarvan ik onmiddellijk naar het laatste gegrepen heb 😉 Pedro vertelde me achteraf dat ieder hoofdstuk wel bedoeld is om als apart geheel door te nemen. Oef !

1. De einsteingeneratie :
Hoofdstukje over de benamingen en implicaties errond. Generatie Y, Gen Me-myself and i, de zapgeneratie, de Furby-generatie…

2. Jongeren vandaag toch slimmer ?
Hoofdstukje over de mythe van multi-tasking, de fenomenen van telescoping, probing… (Boeide me enorm!)

3. Nieuwe informatiestromen
Hoofstuk over computer, web2.0, gsm, en mediasmart zijn, nl. de jongeren doorprikken alle marketing met gemak en ontwikkelen een totaal andere omgangsvorm met informatie. Oudere generaties snappen dikwijls niet dat hun virtueel leven even echt is/aanvoelt als hun real life.

4. Grenzen die vervagen
Hoofdstuk over het “verdwijnen” van de generatiekloof en de global village waarin jongeren opgroeien.

5. Wat is authenticiteit?
Hier komen we duidelijk bij de kern van het onderzoek van Pedro en Bert. Hierdoor kunnen zij heel wat fenomenen, tendenzen en incidenten verklaren.

6. Einsteinjongeren in de klas : tips
Hoeft dit meer betoog? LEZEN DUS !!! 🙂

Als spreker heb ik Pedro al 3 of 4 maal aan het werk gezien… boeiend, onderhoudend… telkens weer. En authentiek ! Bekijk volgende presentatie maar eens : Einstein-generatie : Pedro De Bruyckere

Ik voel me toch nog altijd een beetje generatie y ! En veel van mijn leeftijdsgenoten snappen het niet goed. Nu kan ik het hen tenminste uitleggen aan de hand van authenticiteit, probing, telescoping ….

Auteur: Ruben

Studies

  • Romanist, maar dan heel lang geleden.

  • Postgraduaat in bankwezen.

  • Bijscholing webmaster.

Job
  • Projectmanagement ontwikkeling e-cursussen bij VDAB.

  • Operationeel management van webleren bij VDAB.

  • Lid van Be-ODL.

Interesse
  • Webmaster en ontwikkeling van sites.

  • Leren, studeren en internetgebruik.

  • Kritische blik op actua.


http://joblog.vdab.be/webleren
http://www.eduportal.be

Eén gedachte over “Moral panic of een positief beeld van Gen Y ?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.