Bill Gates over “onderwijs”

TED is een exclusief evenement waar de meest inspirerende kunstenaars, designers, politici, CEO’s, futurologen… hun mooiste verhalen delen met elkaar. In het verleden wezen we al op de prachtige video’s die je gratis kan bekijken op de TED website. Een mooi startpunt is bijvoorbeeld hun “top 10 talks“.

Vorige week op de TED talks een mooie babbel door Bill Gates over malaria en leerkrachten. Vreemde combinatie, dat wel, maar evenzo een boeiend verhaal om te volgen. Ik leerde onder andere dat er meer geld gaat naar onderzoek over anti-kaalheidsgeneesmiddelen dan naar anti-malariageneesmiddelen. Mooiste moment van de lezing: hij toont in een glazen bokaaltje de muggen die malaria verspreiden, “here you can see a typical specimen“, en hij opent het bokaaltje – de muggen vliegen weg – “Now you can see them a bit better. Don’t worry – only poor people suffer from malaria.
Ik wist niet dat Bill zo’n grapjas was.

To the point dan… Hij heeft het ook over lesgevers en onderwijs. Het verbaast hem hoe weinig slimme mensen werken rond “de kwaliteit van lesgevers” of hoe weinig onderzoekers bestuderen “what makes a teacher great?”. Hij vermeldt doodleuk dat onderzoek al wel uitwees dat er twee zaken zijn die weinig of geen effect hebben. Het is zeker niet zo dat aantal jaren dienst je per definitie een betere lesgever maakt. Ten tweede is het niet zo dat lesgevers die langer studeerden (betere diploma’s) betere lesgevers zijn.
Waarop Bill doodleuk opmerkt dat scholen lesgevers betere statuten of verloning kunnen geven, maar dat dit bijna alleen kan in functie van aantal jaren dienst en hun best behaalde diploma.

Het is natuurlijk wel gemakkelijk praten – de beste stuurlui staan aan wal… Bill gaat wel helemaal de bocht uit op het einde van de babbel. Hij begint zich af te vragen waarom we de beste lesgevers niet op DVD opnemen om zo over de hele wereld te laten afspelen. Problem solved.

Deed me weer denken aan mijn favoriete uitspraak: “Education is what remains after pupils forget what you told them in class”.

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

4 gedachten over “Bill Gates over “onderwijs””

 1. Gaat Bill dan in de DVD-retail?
  Man, hoe kortzichtig en slecht geïnformeerd een ceo kan zijn…

  Het valt me trouwens heel erg op hoe populair het is tegenwoordig om politici, leraren en bankiers ;-)door het slijk te halen. Dat scoort blijkbaar goed bij een breed publiek…

  ps : tnx 4 the invitation van vandaag. je hebt me weer een inzicht mee gegeven.

 2. Da’s toch het mooie aan onderwijs:
  iedereen is ervaringsdeskundige, dus iedereen kan erover meepraten.
  Wat zeg ik: iedereen kan er een dvd-tje over draaien.

 3. Maarten,

  Het is ongelooflijk hoeveel mensen nog altijd geloven in het onderwijsmodel van de talking heads, die je inblikt op video, en dan bewaart voor de eeuwigheid.
  Vorige week nog meegemaakt bij een grote Nederlandse universiteit, waar een bijna-pensioengerechtigde professor bang is dat alle kennis die hij bezit verloren gaat, als we niet snel een lessenreeks opnemen.

  Strange,

  Steven

 4. Ik was net op zoek naar deze informatie voor een tijdje. Na zes uur onafgebroken Googlen, kreeg ik het eindelijk op je site. Ik vraag me af wat het gebrek is aan een Google-strategie die dit soort informatieve websites niet bovenaan de lijst plaatst. Over het algemeen staan ??de beste websites vol met afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.