13e ICT-praktijkdag: Virtualisatie

We bevinden ons samen met 599 andere deelnemers op de 13e ICT-praktijkdag op het KaHo Sint-Lieven te Gent. Het thema van deze praktijkdag is ‘Veilig ICT-gebruik’. Zoals elk jaar blog ik een sessie en dit keer valt mijn keuze op een eerder technisch onderwerp waar ik weinig over weet: virtualisatie. De sessie wordt gegeven door Sven Knockaert (foto) en Roel Van Steenberghe.

Virtualisatie is een concept waarbij de traditionele relatie tussen hardware en de logische laag van 1/1 wordt verbroken. Het is op zich een stokoud principe, maar er zijn nieuwe toepassingen. Enkele voorbeelden van toepassingsgebieden zijn servervirtualisatie, desktopvirtualisatie, applicatievirtualisatie, netwerkvirtualisatie, storagevirtualisatie etc…

Een bekende toepassing is virtualisatie op de desktop waarbij een besturingssyteem binnen je ‘normale’ besturingssysteem draait, bijvoorbeeld Vista op een Mac-computer. De meeste bekende software zijn Microsoft Virtual PC, Parallels of Vmware server/player. Virtualisatie kan zowel op Windows, Linux als Mac.

Wat kan u daarmee nu in de klas? We noteren een aantal mogelijkheden: aanleren van besturingssystemen, virtuele machines kunnen door de leerlingen meegebracht worden op een usb-stick, leerkrachten willen soms een virtuele machine van de klas-PC om thuis verder te werken en daar hun lessen op voor te bereiden, ICT-projecten of experimenten, maar ook les geven in versie X van software Y terwijl versie Z geïnstalleerd staat.

Wat is interessant voor een ICT-leerkracht: men kan schoolservers onafhankelijk maken van hardware, backups maken en kosten besparen (meerdere servers op één fysieke server). Het is ook de ideale oplossing voor oude toepassingen die op oude hardware draaien, je kan deze toepassingen gewoon migreren naar een virtuele machine. In de leraarskamer of in de bib kan je elke leerkracht zijn eigen besturingssyteem geven en oude computerlabo’s krijgen een tweede leven. De ICT-beheerder kan ook ‘vergeten’ machines zelf afsluiten en updates centraal installeren vanop 1 machine.

Tijdens de sessie worden er meerdere scenario’s gedemonstreerd en doen we enkele hands-on oefeningen. Als eerste oefening maken we kennis met virtualisatie op het eigen werkstation. We gebruiken VMWare Server en installeren Windows XP op een Windows Vista. Na een paar minuten is de klus geklaard en kijken we tevreden naar onze eerste virtuele machine.

Wat kan ik nu zelf met virtualisatie? Als (nieuwe) Mac-gebruiker zou ik XP of Vista kunnen installeren, maar ook eens kunnen experimenteren met Ubuntu. Dat staat allemaal al lang op mijn verlanglijstje en bij deze heb ik alvast ondervonden dat een virtuele machine installeren helemaal niet zo moeilijk is.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.