Verjuffing van het onderwijs?

In blogpostresponse op een thema in VOLT, het VRT-één-programma met Martine Tanghe en Kobe Ilsen: De verjuffing van het onderwijs in de uitzending van 12 november 2008:

een foto (ik ben je reinste beginner-amateur) van een groep deelnemers aan de sessie van Wim van Beek en Ruud Walst (Mees&Meester) op HSN 2008, de 22e Conferentie Het Schoolvak Nederlands, op 15 november 2008, lokaal 506, Campus Koningsstraat HUB Brussel. Walst & van Beek alludeerden op de feminisering of vervrouwelijking of verjuffing van het onderwijs in het begin van hun presentatie, hun publiek overschouwend en verwelkomend: slechts een drietal heren op een (50-60-tal?) dames. Of was het een ‘zorg‘-thema (conferentiestroom LOPON2), sterk appellerend aan het ‘moedergevoel‘ van de vrouwelijke leraar (de lerarenopleider, de student in lerarenopleiding), dat hier de doorslag had gegeven? De titel van hun presentatie? Met Paddo’s meer taal. Taal een zaak van alle vakken. Over taalgericht vakonderwijs, dus, een trendy onderwijsthema. Dat in het onderwijsdiscours dezer dagen in deze blogresponse meteen een genderkleurtje krijgt,  aanvankelijk ongewild eigenlijk.

Klopt dit staalkaartje(plaatje)? In de HSN-sessie over books, blogs en blooks , specifiek over de literaire blog, van de jonge onderzoekers (UGent) Steven Vanhooren en Peter Vanbrabant waren er naar mijn schatting veel meer (oudere) heren onder de deelnemers. Nieuwe technologieën? Zo’n onderwerp lokt meer mannen? Ja?! En dan nog iets! Kom ik nu pas tot de conclusie dat ik alleen maar lezingen/workshops heb gevolgd, gegeven door mannen! Weten zij het allemaal beter? Wat zouden de talrijke vrouwen onder de bloggers daarover denken?


Foto JB. In respect voor alle deelnemers en de sprekers.

Dit artikel verscheen vandaag in een licht aangevulde versie ook in The Sausage Machine.

Auteur: Janien

licentiaat Germaanse filologie en GHSO leraar Nederlands-Duits hoger secundair onderwijs (1970-2008) speciale interesse voor leesbevordering en literatuureducatie blogger sinds januari 2007: The Sausage Machine, experimentele leerblog voor Nederlands in 5 en 6 so. Vanaf 1 januari 2008: 'leerblog van Janien Benaets en de jeugd van tegenwoordig'. Welkom op http://janien.wordpress.com, http://janien.wikispaces.com, library wiki Duits di-da-deutsch.wikispaces.com en http://project07.wikispaces.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.