Creativiteit kan je leren.

(klik op de foto voor filmtrailer)

Kan je creativiteit leren? Je kan je gevoel voor creatief denken alleszins aanscherpen. Daarom zetten de VDAB en Flanders Distric of Creativity een GRATIS online creativiteitscursus op.

Omgaan met strategieën, technieken voor een efficiënte brainstorming, het omzetten van ideeën naar concrete maatregelen,… De VDAB-cursus is een soort beknopte handleiding om met alle aspecten van creativiteit om te gaan. Cursisten leren er onder meer andere manieren om hun cv op te stellen, onderzoeken hun eigen zwaktes en troeven, en ervaren hoe ze uitgewerkte ideeën kunnen voorleggen en verkopen.

‘Er is op dit moment zeker nood aan innovatie op de arbeidsmarkt’, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB. ‘Maar let wel: de cursus is niet alleen bedoeld voor werkzoekenden. Ook werkenden en werkgevers kunnen er wel bij varen.’

Voor mensen die werken of werk zoeken, is creativiteit natuurlijk een almaar meer gewaardeerde vaardigheid, zegt Leroy. Maar ook voor werkgevers wordt het steeds belangrijker om op een slimme manier te concurreren. Organisaties hebben vandaag veel baat bij creatieve ideeën. Bovendien tonen medewerkers die creatief zijn, een grotere betrokkenheid bij de organisatie.

‘Het gaat zelfs verder dan alleen maar bedrijven, ook voor verenigingen, overheidsinstellingen en individuen heeft de creativiteitscursus zeker zijn nut. In iedere organisatie zijn er immers toetsingskaders waar ideeën aan moeten voldoen: “Past dit wel in onze strategie?” , “Gaat dit niet buiten ons budget?” en ga zo maar door.’

Volgens Pascal Cools van Flanders DC, dat samen met het Centrum voor Ontwikkeling van Creatief Denken, de inhoudelijke kant van de cursus uitwerkte, is het belangrijk mensen te overtuigen van de noodzaak van creatief werken. ‘Sneller, harder en efficiënter werken kan bijna niet meer in Vlaanderen. We zijn al superproductief. Daarom moeten we slimmer werken, door onze creativiteit aan te zwengelen.’

Om dat in te zien, kijken we best even over de grens, zegt Cools. China en India zijn factorgedreven economieën met hun lage kost als sterke troef. Uiteindelijk zullen ook zij evolueren naar een productiviteitsgedreven economie met als grote sterkte de efficiëntie, zoals Vlaanderen er nu al eentje is. Onze eigen regio zal dan moeten evolueren naar een meer innovatiegedreven economie die slim kan concurreren, zoals bijvoorbeeld Finland.

De VDAB is nu al de grootste aanbieder van internetcursussen in ons land. Deze cursus is volledig gratis en staat sinds half oktober online. Enige voorkennis is niet vereist, maar om hem helemaal te doorlopen trek je toch best wat tijd uit. Reken op ongeveer 2,5 uur. Je wordt creatief opgewarmd zodat je vastgeroeste denkpatronen kan herkennen en doorbreken. Daarbij worden verschillende techieken toegepast die meteen op een concreet probleem worden losgelaten. Als uitkomst krijgen de cursisten een verslag van al hun ideeën en de beste ideeën die ze selecteerden. De cursus geeft ook een leidraad om die ideeën nog verder uit te werken.

Schrijf je gratis in : webleren bij VDAB

Auteur: Ruben

Studies

  • Romanist, maar dan heel lang geleden.

  • Postgraduaat in bankwezen.

  • Bijscholing webmaster.

Job
  • Projectmanagement ontwikkeling e-cursussen bij VDAB.

  • Operationeel management van webleren bij VDAB.

  • Lid van Be-ODL.

Interesse
  • Webmaster en ontwikkeling van sites.

  • Leren, studeren en internetgebruik.

  • Kritische blik op actua.


http://joblog.vdab.be/webleren
http://www.eduportal.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.