Toll-cursus

Als een van de 45 gelukkige lesgevers in de volwasseneneducatie die zich tijdig wisten in te schrijven voor de 6 modules van de Toll-cursus, “een cursus over didactische aspecten van e-leerprocessen en -applicaties”, voel ik me geroepen hierover te berichten.

Toll-cursus

De cursus is op 8 oktober gestart met een bijeenkomst in real life. Over initiatiefnemer diva vzw en Toll-net schreef ik eerder al naar aanleiding van de Toll-shops (er worden in november nieuwe workshops georganiseerd).
In de Toll-cursus wisselen we grotendeels online (via leeromgeving Moodle en Skype), in kleine groepen van 15 deelnemers, met de hulp van e-coaches, ervaringen en meningen uit over e-leren.

We zijn ondertussen anderhalve week verder. We hebben de eerste opdracht achter de rug en feedback op elkaars werkjes gegeven. Iedereen heeft een Analyse gemaakt van een (hoofdstuk uit een) cursus: doel, doelgroep, inhoud, omgeving, middelen (= de A van ADDIE).
Ik koos voor een cursus rond web 2.0 voor bibliotheken (gebaseerd op 23 Dingen).

In het e-leren-alfabet komt na de A meteen de D, dus leren we vanaf morgen over het Design of ontwerp van een e-cursus. Het tempo van de Toll-cursus ligt behoorlijk hoog, en hij vraagt dus een pragmatische aanpak, als je wil voorkomen dat de studiebelasting al te groot wordt.

Of we onze e-cursussen daadwerkelijk volgens de vijf stappen van het ADDIE-model ontwikkeld krijgen, moet nog blijken, maar de Toll-cursus zelf beantwoordt alvast aan het AIDA-model: Attention, Interest, Desire en Action. Het is intensief, maar ik kijk al met aandacht en interesse uit naar de volgende actie.

Auteur: Eva

Studeerde Germaanse talen te Gent en Informatie-, Documentatie- en Bibliotheekwetenschappen te Antwerpen. Docent aan de Bibliotheekschool van Gent. Interesses: cyberfilosofie, kunstmatige intelligentie en computerterminologie.

2 gedachten over “Toll-cursus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.