Leren!

Ik blogde al over het interessante experiment van wonderduo George Siemens en Stephen Downes. Zij starten vandaag met een massale online cursus over ‘technologie in onderwijs’, en meerbepaald ‘leren in een genetwerkte wereld’ (cursuslink: Connectivism & Connective Knowledge, of bekijk de inleidende presentatie)

Het belooft een boeiende rit te worden, zondermeer. Meer dan 1900 ingeschrevenen over de ganse wereld (!) – zie hier de Google kaart van een aantal deelnemers…

Een ‘chaotische’ cursus: “het is niet de bedoeling alles gelezen of gehoord te hebben”. Een experiment waarbij kleine subgroepjes gevormd worden, bvb in een virtuele wereld, een face to face clubje, een bende mensen die een Spaanse versie ervan maken, …
Deelnemers lezen een aantal ‘optionele’ teksten, en kunnen dan debatteren, synchroon (chat, videoconferencing elke week) of asynchroon (op een forum). Deelnemers kunnen bloggen over hun eigen ervaringen, en alles wordt ‘proper’ op één plaats bij elkaar gezet.

Bottom line: als het belangrijk genoeg is, zullen genoeg deelnemers erover bloggen, praten, chatten of herhalen, en zal het op de centrale plaats een prominentere rol krijgen. Het netwerk als filter… Mooi in theorie, of de praktijk even mooi is, zal de komende weken duidelijk worden.

In alle geval, fijn om te zien: een aantal Vlaamse deelnemers, bvb van Vlaamse e-learning content firma Opikanoba , of collega ICTO coach Linda van H.U. Brussel.

Ook al een aantal kritische stemmen, zoals deze hier, met de terechte vraag “hoe kan je in ’s hemelsnaam verwachten dat 1900 deelnemers zichzelf voorstellen op een forum, en dat je ‘elkaar leert kennen’ om op een persoonlijke manier ervaringen uit te wisselen. M.a.w. heb je met 1900 deelnemers niet eerder het effect van ‘indoctrinatie van een grote masse willoze lerenden’ in plaats van de relevante one-to-one meningsuitwisseling?

Boeiend boeiend!

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

Eén gedachte over “Leren!”

 1. Dag Maarten

  het was juist jouw aankondiging van enige tijd geleden die me de stap heeft doen zetten om te participeren in CCK08. Dank hiervoor !

  Het is inderdaad nogal een giga-event, en nu we pas gestart zijn is het nog wat zoeken in het aanbod en bij mezelf wat ik er nu precies mee ga doen. In ieder geval als lerende ervaring opdoen met connectivisme. Als leerervaring kan het in ieder geval nu al tellen, nog nooit heb ik in zo een grote ‘klas’ gezeten.

  Wat ik bij mezelf opmerk is, dat ik dan toch weer op zoek ga naar taalmaatjes, dus dat maps.google initiatief vond ik schitterend. Wel vervelend dat je niet alle tags op 1 wereldkaart tegelijk kan zien (je moet wat doorbladeren onderaan om de verschillende pagina’s te bekijken).
  Zin om met de Belgen een sub-groepje te maken en ervaringen uit te wisselen met CCK08 ?

  groetjes vanuit het oosten
  Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.