Vlaamse eTwinning prijzen 2008

Gisteren werden de Vlaamse eTwinning prijzen 2008 uitgereikt. eTwinning (Europese siteVlaamse site) is een Europees initiatief om scholen, leerlingen en leerkrachten te laten samenwerken met ICT. Elke jaar worden de mooiste projecten basis- en secundair onderwijs beloond met een prijs (geldprijs en/of dit jaar een Smartboard geschonken door de firma Vanerum)

In het basisonderwijs werden twee projecten bekroond. In het eerste (van Lieven Van Parys van de Vrije Basisschool Meulebeke) hebben kinderen samengewerkt door geanimeerde cartoonfiguurtjes – Ani en Mate – uit te wisselen. Het winnende project basisonderwijs werd ingestuurd door Kristof De Loose uit GBS De Waterleest Eppegem, en had de titel ‘Eyes’. In dit project werken kleuters van over de ganse wereld rond zintuigen en bewustwording. Origineel, creatief, en niet evident!

In de categorie secundair onderwijs werden ook twee prijzen uitgereikt.
Ludo Jacobs uit het Kardinaal Van Roey Instituut te Vorselaar won een prijs met het project “Musik in der Klasse”. Door in zijn vak “Duits” te werken rond muziek, een universeel jongerenthema, slaagde hij erin om de jongeren bewuster te laten worden van culturele verschillen en gelijkenissen doorheen Europa. Lut Hoornaert uit het VTI te Veurne diende het project in “Education through Lego Mindstorm”. Jongeren bouwden heuse robots met behulp van Lego technologie, en wisselden ervaringen uit doorheen Europa.

De hoofdprijs (over beide categorieën heen) was een een Smartboard en ging naar Bart Verswijvel en Sabine Schryvers van het Immaculata Instituut Oostmalle met het lekker klinkende project “SCHOL”… en daar hebben we prompt eentje op gedronken!
In dit project werken Vlaamse en Nederlandse jongeren samen rond taal, cultuur, schoolleven, ICT en geschiedenis. De producten die de jongeren voorstellen op hun website zijn echte pareltjes… Een verdiende winnaar!

Proficiat aan alle deelnemers en de winnaars, en een pluim voor Sara die het geheel coördineert voor Vlaanderen.

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

Eén gedachte over “Vlaamse eTwinning prijzen 2008”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.