Toll-shops

Op 8 mei vonden in Denderleeuw de eerste Toll-shops plaats.
De Toll-shops worden georganiseerd door diva vzw in het kader van Toll-net, een netwerk waarbinnen informatie over e-leren en gecombineerd leren centraal staat.

De deelnemers in Denderleeuw kwamen uit alle sectoren van het volwassenenonderwijs: VDAB, CVO’s, Centra voor Basiseducatie, Syntra en organisaties uit het sociaal-cultureel vormingswerk.
Waarschijnlijk was die vermenging opgezet met de beste bedoelingen, maar als docent informatica aan een CVO had ik vooral zin om met andere CVO’ers voorbeelden en ervaringen uit te wisselen. Tenslotte gelden voor CVO’s heel specifieke richtlijnen als het over gecombineerd leren gaat.

Dat neemt niet weg dat we ginds in de voormiddag interessante gesprekken konden voeren.
Na een eerste kennismaking en nadat Leen Jacobs van diva vzw ons op een aanstekelijke manier had ingelicht over de zin en onzin van e-leren, bespraken we in een klein groepje de kansen die het biedt. Intussen kwamen we aan de hand van een door Be-ODL ontwikkelde test ook te weten wat onze eigen leerstijl is en welke e-leermiddelen daarbij passen. Ik bleek een terra cotta potje, iets tussen een aubergine (geheel zelfredzaam) en woestijnvos (liever samen leren) in.

’s Namiddags voorzag Leen Jacobs ons op even enthousiaste wijze van een inleiding in e-didactiek.
Daartoe stelde ze het ADDIE-model voor: hoe kun je een goede e-cursus maken in vijf stappen (analysis, design, development, implementation, evaluation). Eerst denken, dan doen.
Vervolgens werkten we een lespakket rond verkeerslichten uit met eXe, een programma om digitaal leermateriaal aan te maken.

Alle volgende Toll-shops zijn reeds volzet, behalve die op 5 juni in Hasselt. Ik zou zeggen, kijk niet op enige kilometers rijden of treinen, want het enthousiasme van het Toll-net team en de mogelijkheid om ginds te netwerken wegen daar zeker tegenop.

Auteur: Eva

Studeerde Germaanse talen te Gent en Informatie-, Documentatie- en Bibliotheekwetenschappen te Antwerpen. Docent aan de Bibliotheekschool van Gent. Interesses: cyberfilosofie, kunstmatige intelligentie en computerterminologie.

2 gedachten over “Toll-shops”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.