Digitale kloof en bib2.0

In het kader van de ‘digitale week’ van 17-21 maart vond in het Vlaams Parlement een studiedag plaats met als thema de rol van de openbare bibliotheek en het volwassenenonderwijs in het dichten van de digitale kloof. Organisator was het Vlaams Steunpunt Nieuwe Geletterdheid.

Over de rol van de bibliotheken in de informatiemaatschappij is al langer een debat gaande. Doemdenkers menen dat de bib als boekverspreider zijn beste tijd heeft gehad. Anderen zien in de bib de behoeder (mét eeuwigheidswaarde) van de traditionele literaire cultuur. Feit is dat veel bibliotheken een nieuwe rol aan het zoeken zijn in de kennis- of informatiemaatschappij. Een interessant rapport over de nieuwe rol van de klassieke bib (bib2.0) is de studie ‘De digitale openbare bibliotheek in Vlaanderen’.

Centraal op de studiedag stonden drie praktijkvoorbeelden waarbij de openbare bibliotheek deze nieuwe rol waarmaakt. Erg interessant was het voorbeeld van het Gentse stadsvernieuwingsproject ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’. Als antwoord op de problemen van achterstelling op vlak van (klassieke én nieuwe) geletterdheid had men daar het idee om een volledig nieuwe bibliotheek in te planten in deze probleemwijk. En met succes. De nieuwe bib profileert er zich als een kenniscentrum dat naast het klassieke boekenaanbod ook speelgoed uitleent (spelotheek), als lokaal ontmoetingscentrum fungeert, laagdrempelig computerinitiatie organiseert, sterke samenwerkingsverbanden heeft met het lokale centrum voor basiseducatie, toeleidt naar jeud- en buurtwerk. In geen tijd is dit bibfiliaal uitgegroeid tot een trefpunt in de wijk en geldt het als spil voor allerlei initiatieven die cultuur en vorming dichter bij de buurtbewoners brengen.

De andere praktijkvoorbeelden waren een project van het Centrum Basiseducatie Wijzer uit Brugge en Zandletters uit Oostende. Deze praktijkvoorbeelden + nog 25 andere zijn overzichtelijk en qua vormgeving erg fraai gebundeld in een e-book dat je hier kan inkijken en/of downloaden.

Auteur: Jan

Studeerde Moraalwetenschappen te Gent. Werkt sinds 1998 op het departement Onderwijs en is er verantwoordelijk voor de coördinatie van het ICT-beleid. Is afgevaardigde van de Vlaamse overheid in het European Schoolnet en de werkgroep DELTA van de Europese Commissie.

3 gedachten over “Digitale kloof en bib2.0”

  1. Jan, interessant bericht.

    In Nederland is er sinds december 2007 een ‘librarian-in-residence’ met als opdracht om de link naar Web2.0 te leggen. Meer uitleg vind je hier.
    En je vindt er ook een bloeiende community van bibliothecarissen uit NL en VL die samen zoeken naar antwoorden en tips over hoe de bibliotheek zich moet/kan hervormen. bibliotheek20.ning.com. Zeker de moeite om bij aan te sluiten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.