KlasCement.net en Oracle Education Foundation slaan de handen in elkaar

Vanaf 1 september 2007 staat vast wat elke leraar via ICT moet nastreven of bereiken in de klas. Tien eindtermen en ontwikkelingsdoelen, de eerste acht voor de leerlingen van het basisonderwijs en van het buitengewoon basisonderwijs (types ‘1’, ‘2’, ‘7’ en ‘8’) en alle tien voor de leerlingen van de eerste graad van het gewoon secundair onderwijs (A-stroom, B-stroom) en van het buitengewoon secundair onderwijs OV 3.

Het vraagt van de leraar een behoorlijke investering om creatieve en zinvolle toepassingen te bedenken. De medewerkers van KlasCement zijn al tien jaar van mening dat het wiel niet opnieuw moet worden uitgevonden. Tal van mooie voorbeelden ‘nu al bijna 4000’  – kunnen op klascement.net door meer dan 35000 leden gratis gebruikt worden. De leerobjecten die je op de site terugvindt, werden door collega’s minstens één maal in de klas getest (en goed bevonden), becommentarieerd en van een score voorzien. Toch zijn wij van mening dat het steeds beter kan.

Deze keer willen we ook en vooral de kinderen aan het werk zetten. Het opzetten van een voor de doelgroep gebruiksvriendelijke en veilige omgeving vraagt heel wat denkwerk en een behoorlijke (financiële) investering. KlasCement is op zoek gegaan naar een partner die hen daarbij kan helpen. Het Think.com-initiatief van Oracle Education Foundation (OEF) biedt leerkrachten én leerlingen een eenvoudige maar tevens boeiende omgeving waar kinderen hun projecten creatief vorm kunnen geven. Ze kunnen er hun eigen webpagina aanmaken en communiceren met vrienden en klasgenoten. Deze elektronische (leer)omgeving is geschikt voor de kinderen van de basisschool en de eerste graad van het secundair onderwijs. Het is een eerste stap in de richting van de leeromgevingen van het secundair en hoger onderwijs. Dit initiatief wordt u gratis aangeboden door Oracle Education Foundation i.s.m. KlasCement.net. Veel succes !

Een wedstrijd voor ‘de groten’

Innovatie is een idee dat tot waardevolle verbetering leidt, waarbij het draait om dingen op een nieuwe (en zo mogelijk betere) manier aan te pakken. KlasCement en OEF zoeken naar ideeën om deze tool op een zinvolle manier in het dagelijkse schoolgebeuren binnen te brengen. KlasCement zet al tien jaar in op het verspreiden van goed lesmateriaal. Deze keer zullen de ideeën van de leerkracht bijdragen tot het zinvolle invoeren van dit ‘nieuwe’ leermiddel. Met dit innovatieve idee wil KlasCement creatieve ideeën verzamelen rond het gebruik van deze leeromgeving in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs. Daarnaast zullen de inzendingen misschien ook collega’s op ideeën brengen.

De leden van KlasCement en hun collega’s worden van harte uitgenodigd met originele, inspirerende en verrassende suggesties te komen over hoe je Think.com in de klas zou inzetten. Ze vermijden reeds gebaande paden, vergeten praktische bezwaren, het gaat om de inspiratie vanuit een unieke kijk op het gebruik van een elektronische (leer)omgeving in de klas. De ideeën kunnen op verschillende manieren aangeboden worden. ‘Je bent vrij’ mits de ideeën op enige wijze overdraagbaar zijn gemaakt (tekst, video, presentatie, website, Wiki, …). Het idee hoeft niet uitgetest of bewezen te worden in een klassituatie of op de THINK.com-omgeving.

KlasCement en OEF zal een beloning (1ste prijs is een laptop) toekennen aan de ideeën en die zullen daarna publiek toegankelijk en beschikbaar gemaakt worden. De verdere uitwerking van ingediende ideeën is daarmee niet noodzakelijk voorbehouden aan de indiener, maar kan door iedereen opgenomen worden. Hiermee worden je ideeën verspreid en mogelijk breed toegepast in verschillende contexten en ruimtes.

Het proces en de planning van dit innovatieve idee bestaat uit:
18-03-2008 bekendmaking idee
tot 31-04-2008 20:00 inzenden ideeën met verklaring van de deelnemers
tot 16-05-2008 20:00 jurering van de wedstrijd
tot 30-05-2008 20:00 bekendmaking van de genomineerden
op 11-06-2008 19:00 prijsuitreiking op de THINK LIVE

Links

Folder: aankondiging Think.com
Getuigenissen: video van Vlaamse Think.com gebruikers
Handleidingen: aanmelden, beheerders, leerkrachten, leerlingen
Wedstrijdreglement

Auteur: Dirk Rommens

(Moen, 19 januari 1949) Tot 2004 leraar Nederlands-Engels aan het Spes Nostra Instituut in Kuurne. Vanaf 1 september 2004: Halftijdse detachering Departement Onderwijs voor KlasCement. Halftijds ICT-coördinator (didactiek) Scholengemeenschap O.L.V. Groeninge. Website: http://www.dirk-rommens.be Blogs en artikels in COS, VONK, KlasCement.

Eén gedachte over “KlasCement.net en Oracle Education Foundation slaan de handen in elkaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.