11e ICT-praktijkdag: Voorstelling project Knooppunt

Knooppunt logo

De sessie begint met een toneeltje over de jeugd van tegenwoordig en de problemen die daaruit volgen (ouders en leerkrachten die de jeugd niet meer kunnen volgen).

Vroeger was er de cd-rom, vandaag staat alles online. In dat kader stellen de uitgevers Knooppunt voor. Het initiatief komt van de uitgeverijen Van In en Plantyn, maar men wil dit project uitbreiden naar alle educatieve uitgeverijen in Vlaanderen. Het doelpubliek zijn alle betrokkenen in het onderwijs. Het eindresultaat zal een portal worden waar digitale content aangekocht kan worden digitale content na aankoop geactiveerd en gebruikt kan worden.

Interessant is vooral het voornemen om integratie te voorzien met alle ELO’s en zich te beperken tot een single-sign-on procedure. Het gebruik van open standaarden zou dit alles mogelijk moeten maken.

Het project zou volgend schooljaar beschikbaar moeten zijn voor iedereen.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

3 gedachten over “11e ICT-praktijkdag: Voorstelling project Knooppunt”

 1. Beste Edublogs

  Bedankt voor de aandacht die jullie Knooppunt geven.

  We hopen met dit project het gebruik van ICT te stimuleren en faciliteren. Onze uitdagingen zijn: er zorg voor dragen dat leerlingen en leerkrachten met zo weinig mogelijk inspanningen digitale leermiddelen kunnen ontsluiten. Knooppunt zorgt daarbij enkel voor de registratie & authenticatie van gebruikers alsook de activatie van digitale leerinhouden. Het aankopen van de content is geen onderdeel van Knooppunt.

  We kijken met interesse uit naar jullie reactie.

 2. Hier is alvast een dubbele reactie :
  schitterend initiatief, veelbelovend. ben benieuwd …

  maar jullie zijn echt wel niet gebruiksvriendelijk.

  Ik citeer :
  “je gegevens zijn geaccepteerd. Je krijgt binnenkort een mail met daarin een link naar Knooppunt.
  Om de registrtie te voltooien moet je BINNEN HET HALF UUR op die link klikken….”

  jongens, wat een onmogelijke registratieprocedure.
  waar is dat goed voor?

 3. yeps, ik heb me ook moeten laten registeren na manuele tussenkomst van de helpdesk – mijn spamfilter houdt alles gewoonweg te lang tegen zodat ik (twee keer) te laat was…
  Men liet mij weten dat men “in overweging nam” om deze complexe procedure te vereenvoudigen…

  Wel knap overigens dat de repository doorzoekbaar is van buitenaf ook, dat men een Vlaamse metadatastandaard wil gebruiken (Pubelo), en dat men ook de pakketten kan downloaden om als SCORM pakket in de eigen leeromgeving te hangen… knap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.