Scholen krijgen richtlijnen over veilig ICT-gebruik

Deze week krijgen alle scholen een informatiebrochure en cd-rom over veilig ICT-gebruik in de bus. Met dit initiatief wil minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke scholen ondersteunen in hun opdracht om leerlingen veilig met ICT te leren omgaan. De brochure belicht nieuwe fenomenen zoals cyberpesten en wijst scholen de weg naar een geschikte preventieve of curatieve aanpak.

Sinds 1 september 2007 zijn nieuwe vakoverschrijdende eindtermen voor ICT in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs van kracht. Eén van deze eindtermen slaat op veilig, verantwoord en doelmatig gebruik van ICT. Hieronder vallen verschillende competenties en attitudes, zoals nauwkeurig en verzorgd werken, zorg dragen voor apparatuur en software, alertheid voor schadelijke of discriminerende inhouden, … Het invoeren van eindtermen is één zaak. Daarnaast is het nodig om scholen voldoende te ondersteunen zodat zij op een veilige manier van de vele didactische mogelijkheden die ICT biedt, gebruik kunnen maken.

Net zoals de ICT zelf, zijn ook de mogelijke misbruiken voortdurend in beweging. De scholen komen zo voor nieuwe uitdagingen zoals cyberpesten, phishing,… te staan. In de publicatie Veilig Online, Tips voor veilig ICT-gebruik op school vinden ze up to date info over uiteenlopende onderwerpen. Naast algemene informatie bevat de brochure concrete tips, lesmateriaal en praktische richtlijnen. De publicatie is bedoeld voor leraren, directies én ICT-coördinatoren. Ze is thematisch geordend. Een greep uit de onderwerpen:
• hoe kan je afleiden van een webadres of de website betrouwbaar is of niet?
• hoe richten we een computerklas best in, met aandacht voor ergonomie en andere gezondheidsaspecten?
• wat kan een jongere concreet doen als hij slachtoffer is van cyberpesten?
• hoe leer ik mijn leerlingen veilige wachtwoorden maken?
• hoe organiseer ik als ICT-coördinator de beveiliging van het schoolnetwerk?

Bij de publicatie hoort ook een cd-rom. Deze bevat o.a. vijf lespakketten die speciaal voor het doel werden ontwikkeld en een Vlaamse versie van het “Diploma Veilig Internet”. De cd-rom bevat ook ander lesmateriaal van diverse organisaties en een aantal technische en informatieve materialen. Scholen vinden er ook een uitgebreide checklist “Is mijn school cybersafe” en een voorbeeldprotocol tussen school en leerlingen over gebruik van ICT-faciliteiten. Naast deze publicatie kunnen leraren nascholing volgen bij het Regionaal Expertisenetwerk (REN) Vlaanderen over veilig ICT-gebruik. Onder meer de publicatie Veilig online wordt daar als lesmateriaal gebruikt.

Meer info: Persbericht, website Safer Internet

Auteur: Jan

Studeerde Moraalwetenschappen te Gent. Werkt sinds 1998 op het departement Onderwijs en is er verantwoordelijk voor de coördinatie van het ICT-beleid. Is afgevaardigde van de Vlaamse overheid in het European Schoolnet en de werkgroep DELTA van de Europese Commissie.

2 gedachten over “Scholen krijgen richtlijnen over veilig ICT-gebruik”

  1. Hoe kunnen we zelf aan een van die brochures geraken? Wordt alles downloadbaar gemaakt of kan een individu er ook een bestellen?
    Interessant initiatief – proficiat met de succesvolle lancering.

  2. Het is inderdaad een interessant initiatief. Maar het kan ook wel eens een goed idee zijn om de scholen zelf in te lichten over computer/netwerk veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.