Informatie 2007

Op 13 en 14 september vond in Gent Informatie 2007 plaats, hét ICT-congres voor de bibliotheek- en archiefsector in België. De conferentie omvatte naar goede gewoonte een beursgedeelte en een hele waaier van lezingen, productpresentaties, panelgesprekken en workshops.

Ook al is het congres in de eerste plaats op de Vlaamse informatieprofessional gericht, de bibliotheek- en onderwijswereld vertonen heel wat raakvlakken, en er viel dan ook voor onderwijsmensen voldoende interessants te zien en horen. Meer dan één spreker had het over informatievaardigheden en/of elektronische leeromgevingen. Zo sprak Liesbet Eeckhout over Integratie van informatievaardigheden in opleidingen, Chris Peeters en Daniël Duseuil over PUBELO 2005-2007, Sylvia Van Peteghem over Heldere beelden in de elektronische leeromgeving en Veerle Van Bouchaute over Beheer van muzikaal erfgoed met gebruik van de nieuwste webapplicaties. Tekst en uitleg bij die lezingen vind je op de website van organisator VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen).

De VVBAD zag in Informatie 2007 bovendien een uitstekende gelegenheid om te experimenteren met podcasting. Een tiental sessies werden digitaal opgenomen en op de website ter beschikking gesteld. In de context van onderwijs zijn de volgende opnames het beluisteren waard: de keynote van Peter Hinssen over Web 2.0, de lezing van Inge Van Nieuwerburgh over het Europese Open Access project DRIVER, en die van Rien Brouwers en Ellen Simons over de spilfunctie van Xplora-leercentra bij Avans Hogeschool Breda.

Off topic, maar ook te beluisteren op de podcasts-pagina van de VVBAD is de toespraak van minister Vandenbroucke op de VVBAD-studiedag over de bibliotheek als lerende organisatie (20/03/2007). Daarin licht hij zijn beleid ter ondersteuning van levenslang leren toe en heeft hij het over ‘competentie ontwikkeling als een uitdaging’. Mooie stem heeft die man.

Auteur: Eva

Studeerde Germaanse talen te Gent en Informatie-, Documentatie- en Bibliotheekwetenschappen te Antwerpen. Docent aan de Bibliotheekschool van Gent. Interesses: cyberfilosofie, kunstmatige intelligentie en computerterminologie.

2 gedachten over “Informatie 2007”

  1. Was er een inzicht, visie over hoe een LCMS als bibliotheek kan gebruikt worden om het leren te ondersteunen? en iets over “verloren lopen” in te volle, chaotische online bibliotheken met leermateriaal?

  2. @Ruben: Dat zijn interessante topics, maar of ze behandeld werden, weet ik niet. Ik ben naar andere lezingen gaan luisteren. Probeer eens de website van de VVBAD voor meer tekst en uitleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.