Over enquêtes, benoemingen, lezersbrieven en Mickey Mouse

Dat het nieuwe schooljaar maandag van start gaat, kan je heden ten dage al bijna ruiken. De hoeveelheid onderwijsnieuws in de kranten neemt terug toe, met ondermeer een opsomming van wat er allemaal verandert dit jaar. Zo hadden we het er al over dat dit jaar het Jaar van de Kleuter is. Dat dit jaar de dubbele maximumfactuur in voege treedt en de Vlaamse Regering via een PPS-formule een pak geld investeert in scholenbouw, wist u ongetwijfeld ook al.

Waar we het hier nog niet over gehad hebben, is dat alle leerlingen dit jaar een enquête meekrijgen waarin gevraagd wordt naar de taal die de leerlingen thuis spreken en het diploma van de moeder. Dit om een beter zicht te krijgen op welke leerlingen extra zorgen, en welke scholen extra middelen nodig hebben. U leest er meer over bij De Standaard Online.

logo Vlaamse ScholierenKoepelMet het nieuwe schooljaar in zicht, laten ook de partners uit het middenveld zich terug horen over onderwijsmaterie. Zo vindt de Vlaamse ScholierenKoepel dat minister Vandenbroucke een vakantietaak verdient voor zijn onderwijs. Volgens de scholieren heeft de minister te weinig aandacht voor de participatie van leerlingen, de schoolkosten in het secundair onderwijs, het leerlingenstatuut en zijn beleid voor de CLB’s. Meer hierover bij onze mediapartner.

Ook de vaste benoeming duikt regelmatig op als een hot item. Leerkracht Caroline Top vraagt zich in een lezersbrief af wie de leerkracht evalueert, en vooral waarom de leerlingen er niet bij betrokken worden en waarom niet geraakt wordt aan de vaste benoemingen. Niet iedereen gaat akkoord met haar opmerkingen, zo ook niet algemeen secretaris ACOD-onderwijs Hugo Deckers, die met zijn lezersbrief de vaste benoeming verdedigt. Wat is eigenlijk de mening van de edublogslezer hierin?

We haalden reeds de dubbele maximumfactuur aan. Volgens Johan Albrecht (econoom UGent en Itinera Institute is dit echter een druppel op een hete plaat. Het gratis latje voor iedereen is volgens hem nog lang geen dam tegen de consumptiemaatschappij met bezoekjes aan Plopsaland, Eurodisney of zelfs Disney World Florida voor de kinderen uit de betere sociaal-economische milieus. De volledige brief lees je hier.

Nu het komende schooljaar, het derde onder de termijn van minister Vandenbroucke, nadert en de minister hiermee over de helft van zijn ambtstermijn is, vindt oud-leerkracht en Vlaams parlementslid (Groen!) Jef Tavernier het tijd om een balans op te maken. ‘Het geroezemoes over het gevoerde onderwijsbeleid zwelt aan’ volgens Tavernier, ‘en de minister gaat steeds meer lijken op een professor met een opgestoken vingertje.’ Lees meer bij de betere krantenboer.

Auteur: Peter Dedecker

Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen (UGent 2006), werkte als assistent aan de Hogeschool Gent, vakgroep informatica, gecombineerd met een functie als doctoraatsstudent bij de vakgroep Intec aan de UGent. Leve associatie-onderzoeksgroepen zowaar! Werd in 2010 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor N-VA in de federale Kamer en neemt daar de dossiers rond Telecom en ICT voor zijn rekening. Was tijdens de studentenjaren actief in de studentenvereniging VTK en werd gepassioneerd door studentenvertegenwoordiging, wat in het laatste jaar uitmondde in het ondervoorzitterschap van de Gentse StudentenRaad en het jarenlang meedraaien in de talrijke commissies van de faculteit, universiteit en Vlaamse Vereniging voor Studenten. Heeft een passie voor Vrije Software, betrekt deze graag in het onderwijs en volgde ook de lerarenopleiding (informatica). Heeft een eigen weglog: peterdedecker.eu.

Eén gedachte over “Over enquêtes, benoemingen, lezersbrieven en Mickey Mouse”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.