Column: weten

Een Antwerps zakenman lanceert vanaf eind volgend jaar in ons land een auto die zowaar op lucht rijdt. Waarom was dit nieuws aan het begin van de zomer een klein berichtje in de krant? En waarom staat niet iedereen te juichen? Schrijver Oscar van den Boogaard zoekt een antwoord in de steekproef van Eos, waaruit bleek dat jongeren zwak scoren mbt wetenschap en vraagt zich af of men in het onderwijs technologische analfabeten kweekt en of zij wel kunnen nadenken over de wereld. Zijn column, ‘De man op de maandag’, lees je bij De Standaard Online.

Auteur: Peter Dedecker

Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen (UGent 2006), werkte als assistent aan de Hogeschool Gent, vakgroep informatica, gecombineerd met een functie als doctoraatsstudent bij de vakgroep Intec aan de UGent. Leve associatie-onderzoeksgroepen zowaar! Werd in 2010 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor N-VA in de federale Kamer en neemt daar de dossiers rond Telecom en ICT voor zijn rekening. Was tijdens de studentenjaren actief in de studentenvereniging VTK en werd gepassioneerd door studentenvertegenwoordiging, wat in het laatste jaar uitmondde in het ondervoorzitterschap van de Gentse StudentenRaad en het jarenlang meedraaien in de talrijke commissies van de faculteit, universiteit en Vlaamse Vereniging voor Studenten. Heeft een passie voor Vrije Software, betrekt deze graag in het onderwijs en volgde ook de lerarenopleiding (informatica). Heeft een eigen weglog: peterdedecker.eu.

4 gedachten over “Column: weten”

 1. Ik heb het berichtje niet gezien :(. Wat ik wel gezien heb in De Morgen, was de reactie van ons aller minister van Onderwijs. Hij krijgt zwart op wit voorgeschoteld dat jongeren weinig weten en zegt dan vrolijk dat het onderwijs van vandaag een ‘goede’ mix van kennis en vaardigheden aanbiedt. Grappig dat net hij een onvoldoende voor kennis niet kan interpreteren als een onvoldoende voor kennis.

 2. @ Lies
  Logisch dat jongeren nu zwak scoren op wetenschappen.
  Ik ben 50er en haal op de “wetenschapsquiz” van “De standaard online” 82%.
  Maar mij hebben ze dan gedurende mijn schooltijd vol gepompt met parate kennis. Ik heb 80% van mijn tijd verknoeid met “van buiten moeten leren”. Gevolg is nu een massa parate kennis, waar ik enkel nog iets mee doe wanneer ik een quiz oplos.
  Jongeren NU hebben weinig parate kennis. Waarom zouden ze alle dingen “van buiten leren”, zoals wij, 40 jaren geleden?

  Wanneer WIJ iets moesten opzoeken, dan was er niet eens een bibliotheek in mijn eigen dorp. Om iets op te zoeken moest ik een busreis van uit Holsbeek naar Leuven of Aarschot organiseren.
  Jongeren nu die de grootste planeet van ons zonnestelsel moeten kennen hebben dat antwoord na een zoekopdracht van 10 seconden via Google. Waarom zouden ze dan nog hun tijd verknoeien met al die dingen te memoriseren.
  Leer ze zoeken. Leer ze kritisch zoeken. Leer ze zoekresultaten vergelijken. Leer ze verbanden leggen tussen een aantal gegevens. DAAR hebben ze meer aan dan het memoriseren van 1001 dingen. Om dingen te memoriseren hebben we op dit ogenblik een harde schijf.

  Om terug te komen op de “wetenschapsquiz” van De Standaard Online: bij hedendaagse vragen over Omega3 en over het gat in de ozonlaag ga ik ook de mist in. Dat heb ik ook nooit meer “van buiten geleerd” sinds je al die dingen kunt opzoeken.
  Laat ons eindelijk eens ophouden met tijd verknoeien over een test wetenschappen die totaal nutteloos is in onze hedendaagse wereld.
  We leven in het ADSL tijdperk!

 3. “De reactie van ons aller minister van Onderwijs: hij krijgt zwart op wit voorgeschoteld dat jongeren weinig weten en zegt dan vrolijk dat het onderwijs van vandaag een ‘goede’ mix van kennis en vaardigheden aanbiedt.”

  Gelukkig dat dergelijke reactie gekomen is. Bewijst dat de huidige minister van Onderwijs een goede visie heeft op de kennis en vaardigheden die hedendaagse jongeren moeten bezitten.

 4. er wordt volgens mij terecht de link gelegd tussen gebrek aan parate kennis en stemgedrag. ben ik voorstander om parate kennis op te schroeven? niet echt. het lijkt me wel zinvol om na te denken over de stemplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.