Websites om het schooljaar mee te starten…

www

Na een welverdiende rustperiode maakt iedereen zich terug klaar om erin te vliegen… Bij deze dus al enkele relevante weblinks – om het schooljaar met het www te starten.

– Wilfred Rubens wees ons op de toenemende kloof tussen onderwijs en leerlingen, ook op vlak van ‘social networking services’. Wist je nog niet wat dit was, kijk dan eens bij de prachtige jongens van “The commoncraft show“, en hun mooie instructievideo rond ‘social networking“… Een aanrader!

– Ken je een “tag cloud”? Dit is een grafische weergave van belangrijke woorden. Een prachtige toepassing voor het onderwijs is bijvoorbeeld demonstreren op een tijdsas hoe de belangrijke woorden van de speeches van de Amerikaanse presidenten wijzigen met de jaren… Mooie toepassing om visueel een complexe evolutie weer te geven.

– Van visueel gesproken… Deze blogpost over “Data-visualisatie” geeft een echt prachtig overzicht van innovatieve methoden om complexe datastromen weer te geven. Toegegeven, klinkt bijzonder saai – je moet het gezien hebben om het te appreciëren. (Bijvoorbeeld statistische data boeiend en dynamisch weergeven, muziek in beeld brengen, of een internet trendmap voor 2007). Enjoy…

– Ben je geïnteresseerd in blended learning en afstandsleren voor volwassenen, dan is deze beschouwende blogpost iets voor jou. Interessante inzichten van e-leergoeroe Stephen Downes.

– Wil je het volgende schooljaar Powerpoint gebruiken, dan is deze presentatie verplichte kost. Death By Powerpoint!

En tenslotte… Wil je weten hoe laat het is in de wereld, neem dan eens een kijkje op de “world clock“. De wereld is mijn dorp?

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

2 gedachten over “Websites om het schooljaar mee te starten…”

  1. Waarom een schooljaar starten met Engelstalig sites?
    Pleinderpleinen.nl voor volwassenen en Kinderpleinen. nl voor thuis en op school geven een prachtige onderwijskundige start met meer dan 1200 onderwerpen/pleinen met 60.000 uitgeselecteerde links op het internet. Veel onderwerpen worden momenteel voorzien van “Canonopdrachten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.