Parallelsessie “Emerging New Media and Technology Applications for Learning”

Collega edublogger Tom Wambeke start met het verhaal over de meerwaarde van blogs in het onderwijs. We hebben over bloggen op edublogs al vaak gepraat. Tom brengt een enthousiast verhaal in sneltreinvaart. Beste quote, na 15 minuten hektische lezing “oops, only five minutes left… I will go a bit faster”.

Goeie vraag uit het publiek: veel docenten willen nu blogs gebruiken omdat ‘men’ zegt dat dat heel interactief is, en omdat hun fora interactieloos blijven. Slechte reden, uiteraard. Als je fora interactieloos zijn, zal het invoeren van blogs dat niet verbeteren.


Ook een babbel van Blackboard (Deborah Everhart, Georgetown University) over de nieuwe Blackboard Scholar functie – een afgesloten social bookmarking tool in Bb. Bb implementeerde social bookmarking op een manier dat het voor de gemiddelde lesgever (hopelijk) bruikbaar wordt. Studenten vinden goed materiaal, taggen het, beschrijven waarom dit een goeie site is voor dit vak, en in je eigen vak zie je al die (al dan niet) interessante links verschijnen met de bijbehorende uitleg. Automatisch.
Opmerking ook hier: ga er niet vanuit dat alles vanzelf gaat. Als je de tool efficient wil inzetten, moet je de studenten goed briefen.
Toch eens bekijken wat dit precies is.
Supergoeie vraag uit het publiek: ofwel gebruik je wikis, blogs, social bookmarking… buiten blackboard, ofwel willen we al die tools in onze formele leeromgevingen brengen. Is het echt de ambitie om wikis, blogs… /in/ onze leeromgevingen te zetten en te koppelen? Antwoord van Bb (voorspelbaar) : je moet als lesgever wel rekening houden met de formele aspecten van leren, en dit kan alleen binnen een afgesloten omgeving.
Met andere woorden ook de Bbwiki en Bbblog komen eraan?

Steve Wheeler van de University of Plymouth praat over wikis in onderwijs “Something wiki this way cometh : evaluating open architecture software as support for nomadic learning”.
Nomadic learning: continuity of service across sessions and locations. Every person given free access to the sum of all human knowledge. Leuke startquotes.
Zijn studenten (lerarenopleiding) maakten een wiki over ict en pedagogie. Zeer goeie ervaringen: studenten denken kritisch na, evalueren elkaars teksten en suggesties. Maar ook duidelijke nadelen: evaluatie is very tricky, concensus bereiken is moeilijk (wikis zijn geen synchrone communicatietools). Studenten zijn trouwens erg weigerachtig om teksten te veranderen van anderen, en verkiezen dat eigen teksten NIET gewijzigd worden. Vreemd.
Omdat lerenden zien dat hun wikiteksten gelezen worden door derden (externen) verzorgen ze ook beter hun taal en schrijven ze duidelijkere teksten “Hidden audience encourages greater care“.

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

Eén gedachte over “Parallelsessie “Emerging New Media and Technology Applications for Learning””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.