Studenten-kies-wijzer

VVS logoDat u komende zondag massaal naar het lokale stembureau afzakt, wist u waarschijnlijk al. Misschien weet u al op welke partij u zal stemmen, misschien ook niet. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) wil haar doelgroep helpen bij het bepalen van een keuze en lanceerde hiervoor onlangs haar studenten-kies-wijzer.

“Maar het zijn toch federale verkiezingen en onderwijs is toch een Vlaamse bevoegdheid?” hoor ik u al denken. Dat klopt, maar er zijn nog heel wat bevoegdheden federaal gebleven waar studenten mee in aanraking komen, zoals bijvoorbeeld huisvesting, mobiliteit (de trein), het sociaal statuut van studenten,… Daarom organiseerden VVS en FEF (de Franstalige collega’s) in april een Federaal Colloquium naar aanleiding van de federale verkiezingen waar in panelgesprekken de partijen met de VVS-vragen geconfronteerd werden. Het resultaat van dit colloquim was een reeks vragen en antwoorden, die door VVS en FEF gebundeld werden in de kieswijzer. Dat een federaal beleid en de gemeenschapsmaterie onderwijs wel eens botsen, komt tot uiting in bijvoorbeeld de antwoorden op de vraag omtrent het Belgisch meta-kwalificatiekader en een opinietekst in het Leuvense studentenblad Veto.

Kamer en senaatDe kieswijzer verschilt van de alomgekende stemtesten in die zin dat ze geen echt stemadvies geeft voor een bepaalde partij. Bij elk thema krijg je de volledige uitleg van elke partij, wat heel wat meer info oplevert en genuanceerder is dan een louter “akkoord” of “niet-akkoord”. Elk antwoord wordt ook vergezeld van een aantal sterretjes dat aangeeft in hoeverre het antwoord van de partij in kwestie overeenkomt met de officiële standpunten van VVS. Dankzij de vrij ruime antwoordmogelijkheden van de partijen kunnen studenten zich een beter beeld vormen van de standpunten en in hoeverre die aansluiten met hun eigen standpunten, terwijl die niet noodzakelijk overeenkomen met die van de studentenkoepel.

De kieswijzer vindt u hier, het bijhorende persbericht kunt u dan weer hier downloaden in pdf-formaat.

Auteur: Peter Dedecker

Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen (UGent 2006), werkte als assistent aan de Hogeschool Gent, vakgroep informatica, gecombineerd met een functie als doctoraatsstudent bij de vakgroep Intec aan de UGent. Leve associatie-onderzoeksgroepen zowaar! Werd in 2010 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor N-VA in de federale Kamer en neemt daar de dossiers rond Telecom en ICT voor zijn rekening. Was tijdens de studentenjaren actief in de studentenvereniging VTK en werd gepassioneerd door studentenvertegenwoordiging, wat in het laatste jaar uitmondde in het ondervoorzitterschap van de Gentse StudentenRaad en het jarenlang meedraaien in de talrijke commissies van de faculteit, universiteit en Vlaamse Vereniging voor Studenten. Heeft een passie voor Vrije Software, betrekt deze graag in het onderwijs en volgde ook de lerarenopleiding (informatica). Heeft een eigen weglog: peterdedecker.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.