Ubuntu installatiefeestje in Gent

Liberated by Ubuntu Linux, Windows Vista DismissedAltijd al benieuwd geweest naar wat Linux is, maar het nog nooit op je pc durven proberen? Na het lezen van eerdere edublogs-berichten of het doornemen van de publicatie “Vrije Software in het Onderwijs geïnteresseerd geraakt om het zelf eens te proberen?

Dan kan je op zaterdag 9 juni 2007 in het Geuzenhuis te Gent (Kantienberg 9) terecht voor een installatiefeestje van Ubuntu Linux. Dit feestje wordt georganiseerd door de Oostvlaamse afdeling van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, maar staat open voor iedereen die geïnteresseerd is. Om 9.30 uur is er onthaal met koffie en koeken voorzien, vanaf 10 uur tot 12.30 uur zal het eigenlijke installatiefeestje doorgaan. Inschrijven op voorhand is wel aangewezen.

Er zijn een aantal pc’s voorzien, die eigendom zijn van een school, waar Ubuntu op geïnstalleerd zal worden. Op die manier kan er kennis gemaakt worden met Ubuntu zonder risico’s. Degenen die meteen een stapje verder willen gaan, kunnen ook hun eigen pc of laptop meebrengen. Ubuntu kan dan in de plaats van of naast Windows geïnstalleerd worden. Mogelijks kan je er ook merken hoe goed Ubuntu Linux presteert op oudere hardware die typisch aanwezig is in heel wat scholen en waar upgraden naar pakweg Windows Vista een serieuze kost is.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie bekomen en inschrijven bij Dirk Dekempe of Tine Dekempe via hvv.ovl@geuzenhuis.be of via het telefoonnummer 09/222.29.48.

Voor meer informatie over het gebruik van Vrije Software in het onderwijs en nuttige tips hieromtrent, verwijzen we graag door naar Klascement.

Auteur: Peter Dedecker

Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen (UGent 2006), werkte als assistent aan de Hogeschool Gent, vakgroep informatica, gecombineerd met een functie als doctoraatsstudent bij de vakgroep Intec aan de UGent. Leve associatie-onderzoeksgroepen zowaar! Werd in 2010 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor N-VA in de federale Kamer en neemt daar de dossiers rond Telecom en ICT voor zijn rekening. Was tijdens de studentenjaren actief in de studentenvereniging VTK en werd gepassioneerd door studentenvertegenwoordiging, wat in het laatste jaar uitmondde in het ondervoorzitterschap van de Gentse StudentenRaad en het jarenlang meedraaien in de talrijke commissies van de faculteit, universiteit en Vlaamse Vereniging voor Studenten. Heeft een passie voor Vrije Software, betrekt deze graag in het onderwijs en volgde ook de lerarenopleiding (informatica). Heeft een eigen weglog: peterdedecker.eu.

3 gedachten over “Ubuntu installatiefeestje in Gent”

 1. Heb vorige week ook net mijn pc op ubuntu gezet. ’t is eventjes wennen, maar eigenlijk ben je er snel mee weg. Ik ben vorig jaar teruggekeerd naar Windows omdat ik de video’tjes op oa de vrtnieuwssite niet kon bekijken, maar met de nieuwste versie van Ubuntu is dat geen probleem meer. Zelfde multimedia-functionaliteit als windows (allé, toch voor de doorsnee gebruiker).

  een aanrader dus!

 2. Er waren zeker voldoende geinteresseerden. Ik heb mezelf als het ware als GNU/Linux enthousiast geintroduceerd.

  Natuurlijk was deze initiatie voor mij holderdebolder en was er van een planning niet echt sprake. Maw. geen voorbereiding en een avontuurlijke ubuntu sessie komende met onbekenden en onbekende hardware. Was er een netwerk aanwezig? Gauw nog een switchke en wat ethernetkabeltjes bijeen gegrist en daar gaan we.

  Wat was de bedoeling?

  De bedoeling was de aanwezigen te tonen hoe een DUAL boot systeem op te zetten met hun reeds aanwezige windows en een GNU/Linux Ubuntu installatie.

  Een beetje uitleg over GNU was op zijn plaats. De beamer was aangesloten op een laptop waar reeds Ubuntu op geinstalleerd was. Uiteraard gaf dit reeds een andere situatie voor wat betreft het partitioneren. Dus namen we een desktop waar enkel windows opstond.

  Net toen ik het belang van backup had aangehaald eiste ook de wet van Murphy zijn aandeel op en crashte het systeem. Ttz. de partitietabel was om zeep. Nu kan dit wel hersteld worden, maar daarvoor waren we natuurlijk niet samengekomen, dus over naar de vorige laptop. Naderhand is er op de probleemcomputer dan wel rechtstreeks Ubuntu 6.06LTS gezet.

  Een overzicht van wat er allemaal standaard geinstalleerd was, werd door Dirk en Paul ter harte genomen.

  Ter demonstratie liet ik dan zien hoe eenvoudig het is om software te installeren via de packagemanager, synaptic. Aangezien er interesse was in cad, heb ik Qcad geinstalleerd: klik, klik, klik, OK. Klaar om te gebruiken zonder te moeten herstarten.

  Ik denk dat de sessie geslaagd te noemen was ondanks Murphy.

  Links voor de geinteresseerden:

  http://www.ubuntu-nl.org/

  http://forum.ubuntu-nl.org/

  Ik heb thuis dezelfde dag nog een TRIAL boot opgezet, windows, GNU/Linux Suse 10.2 en Edubuntu 7.04 –> nvidia drivers geinstalleerd, Celestia en GoogleEarth geinstalleerd, Digikam, Konqueror, mc,… en nog enkele typische KDE software binnengedaan: zelfs een wiggelende vensterke kan actief gezet worden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.