Deel collectie Boekentoren online

boekentoren Vorige maand schreef ik nog over de digitale en on-line toegankelijkheid van boeken en bibliotheken. Vandaag kan de Universiteit Gent uitpakken met uitermate goed nieuws. Een groot deel van de collectie van de universiteitsbibliotheek (de beroemde Boekentoren) zal online beschikbaar gesteld worden via Google Books.

Het gaat om enkele honderdduizenden (vooral Nederlands- en Franstalige) werken waarvan het copyright reeds vervallen is, waaronder zowel populaire klassiekers als zeldzame en speciale collecties die voordien slechts te raadplegen waren in de bibliotheek zelf. De bibliotheek bevat de rijkste verzameling 17e eeuwse Vlaamse drukken en ook een uitgebreide collectie over de stad Gent. Er is een schat aan boeken in publiek domein omtrent godsdienst, rechten, geneeskunde, geschiedenis, humanisme, filosofie, en ook over ingenieurswetenschappen en het bouwen van ondermeer bruggen, huizen en forten. Er zijn interessante en unieke historische collecties over plantkunde, fauna, mode en alledaags leven, met vooral een uitzonderlijke verzameling Vliegende Bladen of Efemera. De zeer uitgebreide 19e en 20 ste eeuwse collectie omvat vooral kunst, architectuur, literatuur en alle mogelijke wetenschappen met ontelbare uniek bewaarde schatten.

De UGent is hiermee de eerste Vlaamse (en Belgische) universiteit die (een deel van) haar collectie online ter beschikking stelt op deze manier. Ze vervoegt hiermee het rijtje van groten waaronder Oxford University, De Library of Catalunya, Harvard University, Stanford University, Princeton University,… Prachtige zet als je ’t mij vraagt! De UGent toont hiermee nog maar eens aan dat ze open is van geest, nadat ze reeds in februari de eerste Vlaamse (Belgische) universiteit was die de Berlin Declaration on Open Access ondertekende en tevens partner is in het Europese DRIVER project. Dat deze collectie meteen ook toegankelijk blijft tijdens de renovatiewerken (en mogelijks tijdelijke sluiting) van de monumentale boekentoren, is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Het volledige persbericht is hier te lezen. Meer informatie ook bij de boekentoren.
Foto: lukask
Crossposted op mijn eigen blog

Auteur: Peter Dedecker

Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen (UGent 2006), werkte als assistent aan de Hogeschool Gent, vakgroep informatica, gecombineerd met een functie als doctoraatsstudent bij de vakgroep Intec aan de UGent. Leve associatie-onderzoeksgroepen zowaar! Werd in 2010 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor N-VA in de federale Kamer en neemt daar de dossiers rond Telecom en ICT voor zijn rekening. Was tijdens de studentenjaren actief in de studentenvereniging VTK en werd gepassioneerd door studentenvertegenwoordiging, wat in het laatste jaar uitmondde in het ondervoorzitterschap van de Gentse StudentenRaad en het jarenlang meedraaien in de talrijke commissies van de faculteit, universiteit en Vlaamse Vereniging voor Studenten. Heeft een passie voor Vrije Software, betrekt deze graag in het onderwijs en volgde ook de lerarenopleiding (informatica). Heeft een eigen weglog: peterdedecker.eu.

2 gedachten over “Deel collectie Boekentoren online”

  1. Hey collega’s,

    Ik vind het persoonlijk een supergoed idee! Ik ben grote voorstander van deze projecten.

    Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.