Voor u bij elkaar gesurft…

harddrive

Second Life blijft me boeien. Niet zozeer omdat ik ontelbaar veel goeie toepassingen zie, maar wel omdat ik erg veel mogelijke goeie toepassingen zie. Het artikel A second life for your museum geeft een mooi overzicht (met een heleboel SLURLS (dit zijn specifieke URL’s die je instantly doorzappen naar de second life locatie)) van virtuele museumbezoeken… Van virtuale space stations tot schizofrenieklinieken tot het negentiende eeuwse Parijs.
Om het af te leren nog een mooie (korte) PDF met 101 tips om second life te gebruiken in je klas. En nu zwijgen we over virtuele werelden. Even toch.

Over Powerpointgebruik in de klas zijn de meningen verdeeld. Ik ben ontzettende voorstander van goeie presentaties (zo van die “beyond bullets” toestanden (bijvoorbeeld zoiets als dit hier), maar weet ook dat het werkelijke powerpointgebruik niet altijd even proper is.
Onze vrienden bij i-wisdom vonden een mooi artikel hierover“The use of powerpoint is a disaster. It should be ditched.”

Als “haha” moment van de week merkten we op dat een aantal Amerikaanse studenten een firma voor de rechtbank slepen. Turnitin verkoopt antiplagiaatsoftware, en houdt dus archieven bij van alle ingestuurde huistaken, papers en examens. De software vergelijkt dan ingediende materialen met de archieven, en verwittigt de prof als er overgeschreven is. Nobel doel, dat wel, maar de studenten hebben ook een punt wanneer ze zeggen dat hun intellectuele eigendomsrechten geschonden zijn want dat die firma geld verdient op kap van de studenten die de papers dus (gratis) moeten indienen via turnitin. Zoals altijd met boeiende rechtszaken hebben beide partijen een punt.

Tenslotte wat snelle links:
De toekomst van leren is informeel en mobiel. (volgens sommigen toch)
– De Touchgraph Google Browser is een prachtige manier om visueel een Google search voor te stellen. Probeer voor de fun bijvoorbeeld eens je vakgebied in te geven…
– Op Frankwatching kregen we een prachtig overzicht van locaties op internet waar je gratis boeken kan downloaden of lezen.
– … en voor hen die (nog steeds!) geen RSS durven/willen/kunnen gebruiken, een promofilmpje dat er nét iets over is.
– Leerkrachten – verheugt u! In de toekomst kunnen wij onze tijd spenderen in onze stamkroeg want onze rol zal overgenomen worden door robots. Jawel, robots.

Alle links van de week zijn zoals steeds raadpleegbaar (door uzelf of door uw persoonlijke robot) via het FURL internetarchief (filter bijvoorbeeld op eLeren) (ook via RSS beschikbaar, moest u toch ingaan op het RSS promofilmpje hierboven).

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.