Interessante links van de week…

harddrive

Deze week voor u bij elkaar gesurft:

– De “Tips van René” : een mooie verzameling van kritische kanttekeningen bij onderwijs en technologie-in-onderwijs. Nét iets te kritisch voor ondergetekende edublogger, met bijvoorbeeld als uitspringer van de week “Uit het hoofd leren van betekenisloze feiten is goed”. Hmm…

– “The 2007 Horizon Report” (via Techlearning) : jaarlijks visierapport over trends in e-learning, met dit jaar (voorspelbare) uitspraken rond user generated content, sociale software, mobiel leren, virtuele werelden en, wat er voor mij wat uitsprong, de veranderende rol van het academische publicatieproces. Interessant overzicht.

– Als afsluiter, omdat ik graag open deuren intrap, een studie die bevestigt dat er (te)veel informatie is op deze wereld. “The Expanding Digital Universe” geeft een mooi voorgesteld overzicht van het aantal giga, tera, peta, exa, en zettabytes die ons rond de oren vliegen. Wat me vooral opviel: 2007 is het eerste jaar waar het aantal gegenereerde bits informatie groter is dan onze opslagcapaciteit. Filteren, selecteren, en af en toe wat digitale rotzooi weggooien wordt dus niet alleen nuttig maar zelfs nodig.

Alle links van de week zijn zoals steeds raadpleegbaar via het FURL internetarchief (filter bijvoorbeeld op eLeren) (ook via RSS beschikbaar).

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.