Hoe revolutionair zijn sociale media?

Leerstoel_Jos_WIllems

Op 15, 16 en 17 Maart organiseert de Arteveldehogeschool de “Leerstoel Jos Willems”. Tijdens deze driedaagse bijeenkomst in Gent wordt onderzocht wat de gevolgen en uitdagingen zijn van ‘het nieuwe internet’ voor wie werkt in PR, journalistiek, of marketing, met ook een stevige bruikbaarheid voor het onderwijs. Collega Smetty geeft ondermeer een lezing over het gebruik van de nieuwe media in het onderwijs.

De treinen reden op tijd, het onthaal en de koffie is warm, de koeken smaken, het volk dat we ontmoeten interessant, en het programma indrukwekkend . Een mooie start. De zaal barst uit zijn voegen – de zeer ruime opkomst is een bewijs dat dit onderwerp een ‘hot topic’ is.

Tom De Bruyne is senior strategisch planner bij i-merge en praat over indianen. Niet die indianen die we op edublogs al eens vermeld hebben, maar wel “Dindianen van Tinternet” (online presentatie).

Zijn mooie stelling: dindianen van tinternet hebben zich niet laten overwinnen! De pioniers van het web zijn begonnen als hobbyisten, met vooral aandacht voor betere instrumenten om te praten met elkaar. Sindsdien probeerde de commerciële wereld dit medium te claimen voor de eigen doeleinden, maar eigenlijk zien we met de opkomst van het sociale internet de terugkeer naar het internet als instrument om te praten met elkaar. Of om te leuteren met elkaar.

Mooi verhaal, vol voorbeelden waar mensen zich creatief uiten, waar groepen zich organiseren of elkaar ontmoeten op internet.

Ook aandacht voor het belang van (collaboratieve) filters: er is zoveel rotzooi, dat instrumenten om de voor jou interessante dingen eruit te halen onmisbaar worden.

Mooie quote van Tim O’Reilly (de uitvinder van de term Web 2.0) : “Hackers show where technology wants to go”

Wat heb ik onthouden van deze babbel:
– We hebben te weinig tijd om alle leuke dingen van tinternet te bekijken of zelfs maar te weten.
– I-merge heeft een hamster die je kan SMS’sen
– Traditionele media beginnen langzaam de kracht van het sociale web te ontginnen… De toekomst is nu?

—————-

Tweede spreker van de voormiddag is Luc Van Braekel (online presentatie), ondernemer en blogger. Conversaties voor organisaties – vrij denken en vrij spreken, gebracht door een van de meest invloedrijke bloggers in Vlaanderen.

Boeiend verhaal over de blogosfeer (de verzameling van weblogs en bloggers), waar het geheel groter is dan de som van de delen. Mooi voorbeeld is het verhaal van de “long tail“, waarbij we leven in een maatschappij waar je niet langer weinig content aan zeer grote groepen verspreidt (massamedia), maar wel ongelofelijk veel content (vaak door consumenten zelf gemaakt) verspreidt aan telkens zeer kleine groepen. De juiste content voor de juiste persoon op de juiste plaats.

Ook een trend die zich overigens in het onderwijs zou kunnen beginnen manifesteren: niet meer dé cursustekst fysica voor alle eerstejaarsstudenten, maar wel de juiste tekst voor de juiste student. Voor sommigen misschien wat meer praktijkgericht, voor anderen met wat opfrismodules wiskunde, nog voor iemand anders een Franstalige cursus, of voor anderen een cursus met wat meer uitgewerkte theorie. Dit sluit ook mooi aan bij een nieuwe blik op onderwijs, waar de student ook een grotere inbreng heeft. Voorlopig nog wat science fiction.

Bottom line van het verhaal van Luc: bedrijven in een dialoog met hun consumenten, en niet langer een monoloog van (saaie) bedrijfscommunicatie. Menselijke communicatie en snel op de bal spelen.
Een verhaal met aandacht voor de voordelen maar ook de gevaren en problemen.

De afsluitende vraag was “Zijn bloggers journalisten?”
Euhm… Ondergetekende edublogger alvast niet. Luc noemt zich eerder een ‘burgerjournalist’, maar geeft zelf aan dat het een woord is met een bijzonder tijdelijke houdbaarheidsdatum.

————

Clo Willaerts, communicatie & marketing manager bij Skynet, mag de voormiddag besluiten, met een babbel recht uit de glazen bol over de toekomst van het internet (online presentatie). Madame Soleil aan het woord!

Vlotte spreker, met een goeie knipoog naar de andere sprekers en wat in de wereld rondom ons gebeurt.
Verhaal over Googlezon, Cyberspace, Warhol… – over dromen en harde realiteit.

Ze zet grote vraagtekens bij de grote buzz words maar benadrukt wel de kracht van het sociale internet: elke goeie internetapplicatie zorgt ervoor dat gebruikers betrokken zijn en kunnen communiceren met elkaar.

Zij inventariseert de volgende trends:

– Er is een oneindige hoeveelheid content dus niet de content is belangrijk maar wel filters op die inhouden. We leven in een attentie-economie, en de juiste filter leidt je naar een zeer kleine hoeveelheid inhoud maar wel op je eigen maat. We leven niet in een tijd met teveel informatie, maar wel in een tijd met te weinig (relevante) informatie.
– The global village: internet is nu eenmaal overal en wat we vroeger “online” deden, zal niet langer op computers gebeuren maar wel op gameconsoles, telefoons, koelkasten en aan de cafétoog [eigen interpretatie van de edublogger van dienst].
– Webnavigatie zal niet langer via pagina’s lopen, maar via locaties… Je applicatie weet waar je bent, en wat je doet, met wie je dat doet, en waar je dat doet, zal de basis zijn voor de navigatie. Waarom niet de planeet zelf als basis van de navigatie?
– Internet is momenteel niet gemaakt voor iets anders dan tekst… Er is duidelijk nood aan een instrument dat veel verder gaat, en ook veel meer mogelijkheden moet bieden (second life, youtube… in het kwadraat!). Internet wordt dan een archief… Denk dus twee keer na voor je een belachelijke Myspace pagina maakt.
– Als killer application ziet zij ‘presence’. Mensen willen informatie over wie waar zit, wat de temperatuur daar is, waar het cool is om te zitten, waar je het best zou zijn, waar je moet zijn… Instrumenten die dit gemakkelijker mogelijk maken, zullen zeker erg belangrijk worden in de toekomst.

——————————–
Wat me opviel bij de voormiddagsessies: de communicatie mbt de studiedag was erg innovatief (je kon bvb al op voorhand vragen stellen aan de sprekers), maar de plenaire sessie eerder conservatief (ttz een reeks van drie ex-cathedra lezingen). Voor een grote groep een aantal experts uitnodigen en een verhaal laten doen, is een zeer productieve en snelle manier om informatie over te brengen. Ik vraag me af of de trend die we bij het ‘nieuwe internet’ zien zich ook zal vertalen in onze (conventionele) studiedagen.

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

11 gedachten over “Hoe revolutionair zijn sociale media?”

 1. “Mooi verslag, live-geblogd veronderstel ik? Ik zit momenteel in de namiddagsessie bij Heleen De Vos van Edelman. Live-comment dus, als het ware. ”
  -> semi-live 😉
  Aha – je kan misschien ook even de samenvatting van Heleen De Vos posten? Zo hebben we toch al vier van de namiddagsessies kort besproken…

 2. dankuwel,

  Ik was aanwezig als student, maar had de slides totnochtoe niet gevonden.

  Ook de sessie van e-makina was zeer interessant, die van edelman vond ik wat ondermaats. Ze had geen antwoorden en probeerde dat te camoufleren met in gebroken vlaams rond de pot te draaien. dat was zeer teleurstellend. Spijtig dat ik niet naar de weboptimalisatie ging.

  Als iemand de slides van e-makina en/of van de sessie weboptimalisatie weet staan, een link zou geapprecieerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.