“Het open leercentrum als broeikas…“. Dat is een van de zinnen die me het meeste bijbleven na het lezen van dit boek. Broeikas voor vernieuwing, broeikas voor ‘goed leren’, broeikas voor ‘op een plezierige wijze innoveren’, voor een visie op onderwijs die verder gaat dan de discussie kennis/vaardigheden.
Uit de beschrijving:
“Dit boek wil scholen en leerkrachten inspireren bij de uitbouw van een open leercentrum en de ontwikkeling van een didactiek van begeleid zelfstandig leren. Enkele aanstekelijke praktijkvoorbeelden uit het basis-, secundair en hoger onderwijs, tonen hoe je in een open leercentrum kan werken en welke meerwaarde een open leercentrum te bieden heeft. “
De bijdragen komen inderdaad uit een grote verscheidenheid aan contexten, scholen, en van een groot aantal auteursprofielen. Sommige bijdragen zijn eerder technisch en beschrijven bijvoorbeeld wat je nodig hebt aan infrastructuur. Andere zijn filosofischer en gaan dieper in op ‘wat is open leren eigenlijk?‘, ‘wat is de rol van de lesgever?‘ of op de pedagogische aspecten. Weer een ander type artikels richt zich op het managementsniveau en omschrijft de randvoorwaarden van een Open Leercentrum. Zelfs aspecten zoals de bouw, locatie en inrichting van een open leercentrum komen aanbod (Tip van de dag: wanneer je OLC gelocaliseerd is naast de keuken, zorgen de heerlijke bereidingen voor een gemotiveerd OLC publiek).
Wat ik weerom bevestigd zie, is de noodzaak voor het responsabiliseren van de schooldirecties. Een open leercentrum vraagt innovatie op vlak van communicatie, didactiek, leer- en onderwijsvormen… en vraagt dus meer dan wat dan ook een doordachte visie op onderwijs die bovendien gedragen moet worden door personeelsleden en studenten/leerlingen. Een niet-triviale uitdaging. Het is evident dat een leerkracht zich gesteund moet voelen door de directie en de vakgroep, vandaar ook de oproep voor een (uitgebreide) ondersteuning van de lesgevers en voor intervisiesessies, die ervoor zorgen dat problemen aangepakt worden in teamverband.
Het boek tracht ook antwoorden te bieden op vaak voorkomende vragen van lesgevers, bijvoorbeeld in het kader van de tijdsbesteding voor leerling en lesgever, of de vraag naar gepaste leermiddelen voor een open leercentrum. Ik onthou in alle geval dat het hergebruiken van leermaterialen binnen vakgroepen of zelfs tussen scholen een belangrijk hulpmiddel kan zijn om verricht werk te laten ‘renderen’ op grotere schaal.
Ondergetekende edublogger moest overigens met schaamrood op de wangen toegeven dat hij niet alle innovatieve werk- of doceervormen begreep die aan bod kwamen. Wat vind je van “de leerkracht analyseert het probleem aan de hand van een hersenhoos” ? De wikipedia wist alvast al niet wat voor een vreemd natuurverschijnsel een ‘hersenhoos’ is. Of weet er iemand in welk bos de ‘Beren van Meichenbaum’ leven? Misschien een goeie opdracht voor een Open Leercentrum?
——-
Meer informatie via http://www.woltersplantyn.be/openleercentrum/
Verschijningsdatum : 06/10/2006
Gewicht : 334 gr.
Aantal bladzijden : 190
ISBN : 9030190027
Lees ook: Didactiek van het open leercentrum (Geert De Cubber)Â
collega Edublogger,
Je had voor de hersenhoos en de beertjes (geen beren!) van Meichenbaum een veelbeproefd digitaal medium kunnen raadplegen: google. Te eens in ‘hersenhoos’ en ‘beertjes van Meichenbaum’ en je zult wat vinden. Leuk voor de hersenhoos is minstens deze: http://members.lycos.nl/vlaamssiteje/taalzuivering.htm
Inderdaad een goeie opdracht voor een open leercentrum. Voor verdere info: zie het boek.
Groeten,
Johan