Boekbespreking : Didactiek van het open leercentrum (I)

Didactiek van het open leercentrum

Het open leercentrum als broeikas…“. Dat is een van de zinnen die me het meeste bijbleven na het lezen van dit boek. Broeikas voor vernieuwing, broeikas voor ‘goed leren’, broeikas voor ‘op een plezierige wijze innoveren’, voor een visie op onderwijs die verder gaat dan de discussie kennis/vaardigheden.
Uit de beschrijving:

“Dit boek wil scholen en leerkrachten inspireren bij de uitbouw van een open leercentrum en de ontwikkeling van een didactiek van begeleid zelfstandig leren. Enkele aanstekelijke praktijkvoorbeelden uit het basis-, secundair en hoger onderwijs, tonen hoe je in een open leercentrum kan werken en welke meerwaarde een open leercentrum te bieden heeft. “

De bijdragen komen inderdaad uit een grote verscheidenheid aan contexten, scholen, en van een groot aantal auteursprofielen. Sommige bijdragen zijn eerder technisch en beschrijven bijvoorbeeld wat je nodig hebt aan infrastructuur. Andere zijn filosofischer en gaan dieper in op ‘wat is open leren eigenlijk?‘, ‘wat is de rol van de lesgever?‘ of op de pedagogische aspecten. Weer een ander type artikels richt zich op het managementsniveau en omschrijft de randvoorwaarden van een Open Leercentrum. Zelfs aspecten zoals de bouw, locatie en inrichting van een open leercentrum komen aanbod (Tip van de dag: wanneer je OLC gelocaliseerd is naast de keuken, zorgen de heerlijke bereidingen voor een gemotiveerd OLC publiek).

Wat ik weerom bevestigd zie, is de noodzaak voor het responsabiliseren van de schooldirecties. Een open leercentrum vraagt innovatie op vlak van communicatie, didactiek, leer- en onderwijsvormen… en vraagt dus meer dan wat dan ook een doordachte visie op onderwijs die bovendien gedragen moet worden door personeelsleden en studenten/leerlingen. Een niet-triviale uitdaging. Het is evident dat een leerkracht zich gesteund moet voelen door de directie en de vakgroep, vandaar ook de oproep voor een (uitgebreide) ondersteuning van de lesgevers en voor intervisiesessies, die ervoor zorgen dat problemen aangepakt worden in teamverband.

Het boek tracht ook antwoorden te bieden op vaak voorkomende vragen van lesgevers, bijvoorbeeld in het kader van de tijdsbesteding voor leerling en lesgever, of de vraag naar gepaste leermiddelen voor een open leercentrum. Ik onthou in alle geval dat het hergebruiken van leermaterialen binnen vakgroepen of zelfs tussen scholen een belangrijk hulpmiddel kan zijn om verricht werk te laten ‘renderen’ op grotere schaal.

Ondergetekende edublogger moest overigens met schaamrood op de wangen toegeven dat hij niet alle innovatieve werk- of doceervormen begreep die aan bod kwamen. Wat vind je van “de leerkracht analyseert het probleem aan de hand van een hersenhoos” ? De wikipedia wist alvast al niet wat voor een vreemd natuurverschijnsel een ‘hersenhoos’ is. Of weet er iemand in welk bos de ‘Beren van Meichenbaum’ leven? Misschien een goeie opdracht voor een Open Leercentrum?

——-
Meer informatie via http://www.woltersplantyn.be/openleercentrum/
Verschijningsdatum : 06/10/2006
Gewicht : 334 gr.
Aantal bladzijden : 190
ISBN : 9030190027

Lees ook: Didactiek van het open leercentrum (Geert De Cubber) 

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

3 gedachten over “Boekbespreking : Didactiek van het open leercentrum (I)”

  1. collega Edublogger,
    Je had voor de hersenhoos en de beertjes (geen beren!) van Meichenbaum een veelbeproefd digitaal medium kunnen raadplegen: google. Te eens in ‘hersenhoos’ en ‘beertjes van Meichenbaum’ en je zult wat vinden. Leuk voor de hersenhoos is minstens deze: http://members.lycos.nl/vlaamssiteje/taalzuivering.htm
    Inderdaad een goeie opdracht voor een open leercentrum. Voor verdere info: zie het boek.

    Groeten,

    Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.