MakingMovies 2007

KidcityMijn eigen studenten (toekomstige leerkrachten) zijn vaak nogal kritisch ten opzichte van sociale media (blogs, podcasting, vodcasting etc.) en multimediale projecten. “Wij hebben daar geen tijd voor” en “de kinderen werken al genoeg met een pc” weerklinken daarbij vaak als motivatie.

Zelf ben ik ervan overtuigd dat vooral de visuele beeldtaal alsmaar belangrijker gaat worden voor onze jongeren. Ik denk dan zowel aan het medium print, televisie als internet en aan computerprogramma’s of games. Op het internet zien we bijvoorbeeld sites zoals YouTube explosief groeien. Dichter bij huis scoren sites zoals Kid City en 16 + bij onze jongeren.

Om mijn studenten te overtuigen van het belang van die visuele beeldtaal, ben ik altijd op zoek naar goede voorbeelden. In dat kader wil ik graag verwijzen naar het MakingMovies 2007 filmfestival, een project van Kid City en Piazza dell’Arte:

Piazza dell’Arte is een mobiele multidisciplinaire educatieve kunstorganisatie, die elke jongere de kans wil geven om zich ten volle creatief te ontplooien m.b.v. verschillende multimediale technieken. Piazza richt zich tot jongeren vanaf 14 jaar in scholen, wijken, asielcentra, jeugdhuizen en culturele centra. Op deze website kan je alle informatie vinden over het project én de dingen bekijken die de jongeren gemaakt hebben.

De filmpjes zijn nu te bekijken op Kid City TV en werden verdeeld in 4 leeftijdscategorieën. Zelf was ik helemaal gecharmeerd door de “ijskastliefde” uit de categorie ‘makers tussen 10 en 12 jaar’.

Jammer genoeg is het niet mogelijk om rechtstreeks naar de filmpjes te linken of om ze te integreren in andere sites (zoals deze blog bijvoorbeeld). Toch is dit een leuk project dat zeker de moeite waar is om eens te bekijken. Vergeet ook niet om uw stem uit te brengen.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.