Ervaringen met Technorati

Eindelijk eens de tijd gevonden om een Technorati-profiel aan te maken (hier vind je mijn Technorati Profile) en dan heb ik even geprobeerd om mijn Technorati-profiel te linken aan mijn andere social software tools. Let op, het kan een beetje technisch worden:

  • Weblog: mijn blog was geen enkel probleem. Ik tikte in Technorati de URL van mijn blog in, kreeg een stukje html-code, dat ik dan in een nieuwe post stopte, en liet dan de “spiders” los. Klaar! Ik heb zelfs de “embedded code” toegevoegd, een kleine code snippit die ik in de “blogger template” tussenvoegde om zo een nieuwe blokje aan te maken met een aantal technorati tools. Leuk!
  • Flickr: mijn flickr foto’s was al wat moeilijker. Ik probeerde eerst een nieuwe foto op te laden, en dan in de beschrijving van de foto dat stukje html-code te plakken, maar dat werd weggefilterd door flickr. De enige oplossing die ik vond was een kleine toevoeging aan mijn flickr profile. Het enige dat ik nu moet doen, is zorgen dat ik mijn foto’s zinvolle namen geef, en dan kan je in Technorati zinvol naar mijn Flickr foto’s zoeken
  • Yahoo!360 & MySpace: mijn experimentele Yahoo!360 account wilde niet lukken (blijkbaar werkt het alleen voor het blog-gedeelte). Voor MySpace werkt het blijkbaar op dezelfde manier.
  • YouTube: een link leggen met mijn video-kanaal in YouTube lukt evenmin, omdat je nergens een stukje html-code kan invoeren, dat dan ook uitgevoerd wordt.
  • Wiki-profiel: mijn profiel op de engelstalige Wikipedia heb ik makkelijk kunnen linken, gewoon door de url die door Technorati gegenereerd wordt in mijn profiel-pagina toe te voegen.
  • Wiki-bijdragen: om wiki-bijdragen toe te voegen, is er een omweg nodig: je kan een pagina die je gemaakt hebt lichtjes wijzigen en dan in de commentaar die je daarbij schrijft (in de edit summary lijn) de url toevoegen die Technorati heeft aangemaakt. De informatie die je zo in Technorati toevoegt is natuurlijk wel niet erg interessant, omdat elke kleine wijziging die je aanbrengt in een wiki-pagina, onmiddellijk naar Technorati wordt doorgestuurd.
  • Groepsblog: en nu wil ik even proberen of ik ook edublogs.be kan ‘claimen’. Normaal gezien zou dat moeten lukken, want ik heb het stukje code net boven in deze post geplakt. Maar is dat wel ethisch? edublogs.be is een initiatief van Smetty, waaraan ik mag meewerken, maar ik kan toch niet alle edublogs.be bijdragen als de mijne ‘opeisen’. Misschien kan ik zoeken naar een manier om alleen mijn eigen bijdragen te linken aan technorati?!? Interessante vragen, vind ik.
  • en hoe zit het met posts in andere social software tools? Heeft iemand daar meer ervaring mee?

In ieder geval, Technorati lijkt echt wel de manier om je eigen bijdragen op een aantal social software tools op te nemen in het grotere Web 2.0. Wordt zeker vervolgd…

Auteur: Steven

Germanist en Doctor in de beleidsinformatica Sinds april 2007 Universitair Docent bij het Onderwijstechnologisch Expertisecentrum OTEC aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen. Voordien senior researcher bij AVNet aan de KULeuven . Werkte daar als onderzoeksverantwoordelijke met enkele internationale projecten rond e-leren, als e-coach en coördinator binnen de EliseLeren vorming 'E-leren voor docenten hoger en volwassenenonderwijs'. In 2003-2004 was hij verbonden aan de afdeling nascholing en voortgezette lerarenopleidingen van de Katholieke Hogeschool Limburg. Is actief binnen het vrije methodeonderwijs in Vlaanderen, onder andere als voorzitter van 't Schommelbootje. Onderhoudt in zijn vrije tijd ook een persoonlijke weblog, een lijst met links, en een fotoalbum

4 gedachten over “Ervaringen met Technorati”

  1. Ja, het gaat om vindbaarheid, maar ook om het creeren van kennisnetwerken, in de zin dat dingen meer aan elkaar gelinkt worden, denk ik.
    “If you’re not on Technorati, you don’t exist”?

  2. Interessant Steven. Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat ik mijn bijdragen op Flickr of YouTube ook kon toevoegen aan mijn Technorati profiel.

    Ik wist ook niet dat een site meer dan 1 keer geclaimd kan worden. Ideaal voor een groepsblog. Voor edublogs.be als site (generieke url) staan er nu 2 claims, jouw profiel op Technorati linkt dan weer speciek naar de url die je ingegeven hebt. Ik vraag me af: zou het ook mogelijk zijn om hetzelfde te doen via de comments van iemand anders zijn blog?

    Op mijn eigen blog, waar ik technorati tags gebruik, zijn er volgens mijn stats amper 6 van de 307 externe linken afkomstig van Technorati, goed voor 6 hits op meer dan een totaal van 230.000 voor november. Peanuts… Als ik zelf info moet zoeken, dan gebruik ik zelden Technorati, maar eerder de social bookmarks van del.icio.us. Een zelfzame keer zal ik eens iets op Technorati zoeken.

    Voor de stats en als infobron voor mezelf vind ik Technorati dus redelijk zwak. Een uitgebreid profiel, met wat jij geprobeerd hebt, kan wel gebruikt worden als mogelijk verzamelpunt voor al je gegevens. Maar of er veel volk gaat komen kijken/je vinden (in vergelijking met diezelfde gegevens op een eigen blog bijvoorbeeld), dat vraag ik mij toch af…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.