Gezocht: Kan je leren spieken?

December komt eraan. Dat betekent examens voor de scholieren en voor studenten de laatste lesdagen voor het examen in januari.

“Ken jij websites waar studenten kunnen leren hoe je moet spieken?” vroeg Pieter Lesaffer van De Standaard? Er zijn bronnen op het net waar je bijvoorbeeld kan leren hoe je “anders en creatief” kan omgaan met je rekenmachine.

Iemand ervaring met dit soort bronnen? Of een verhaal uit je klas? Vertel het in de comments en/of stuur voor 3 december een mailtje naar Pieter.

Ik heb er geen ervaring mee. Mijn studenten spieken natuurlijk niet 😉

Note: we zetten een link in deze post na publicatie van het artikel.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

Eén gedachte over “Gezocht: Kan je leren spieken?”

 1. Hoera! Eindelijk een (verdoken) positieve referentie naar de deugdelijke kunst van het spieken!

  Deugdelijk? Jawel!

  Vaststelling: “spieken” is een woord dat enkel bestaat in een schoolse context.

  Bedenking: (gepikt van een boeiende lezing laatst) het equivalent in de echte wereld van “spieken” is “samenwerken” of “zich documenteren”

  Analyse: “spieken” is te zien als een soort arbitrage of correctie op de ‘onechtheid’ van het schoolse kader waarin het floreert. Alles wat de schoolse context dichter bij de wereldse realiteit brengt is zonder meer lovenswaardig.

  Besluit: Het ware leuk te merken dat het onderwijs een antwoord biedt dat samenwerken en mekaar ondersteunen weet te honoreren op een manier dat spieken overbodig maakt… volgens mij kom je dan vanzelf uit op een omgeving waar niet de reproductie van de leerstof zelf, maar het voortborduren op bestaande kennis en het leren leren (http://www.lerenleren.paulmaes.be/) ervan belangrijker wordt. Een omgeving die mijns inziens de mensen nog beter zou voorbereiden op deelname aan een maatschappij die van hen meer en meer creativiteit en innovatie verwacht. Tot dan lijkt me “spieken” alvast een aardig domein waarin je je creativiteit en innovativiteit kunt scherp houden 🙂

  -marc= (ouder van schoolgaande jeugd, die het dus jammer vindt dat zijn kinderen thuiskomen met de opmerking dat hun klasgenootjes bij hen spieken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.