CD-Rom “vrije software in het onderwijs”

Deze week ontvangen elke school en alle ICT-coördinatoren de CD-Rom “Vrije software in het onderwijs”. Via deze CD-Rom wil de Vlaamse overheid scholen laten kennismaken met het brede aanbod aan vrije software. Deze publicatie maakt deel uit van een brede campagne om vrije software bekend te maken in het onderwijs en om scholen te ondersteunen bij het keuzeproces van kwaliteitsvolle software.

De CD-Rom bevat een selectie van softwareprogramma’s en -toepassingen die bij uitstek bruikbaar zijn in een educatieve context. De selectie is gebeurd in samenwerking met een aantal scholen die ze hebben uitgeprobeerd en beoordeeld op hun educatieve waarde. De neerslag van hun ervaringen vind je in een didactische fiche of toolfiche die bij elk van de programma’s hoort. Er werd gekozen voor programma’s die behoudens een enkele uitzondering zowel onder Windows- Mac OS- als het Linux-besturingssysteem werken en toepassingen die op een desktop geïnstalleerd kunnen worden. Servertoepassingen werden niet opgenomen op deze CD-Rom. Deze CD-Rom bestaat in twee versies, een versie voor gebruik binnen een Windows-besturingssysteem en een voor Linux (een vrij besturingssysteem). Deze Linux-versie is een live-CD-Rom waarbij de software geïntegreerd is in een Linux-distributie, nl. Ubuntu 5.10.

De programma’s werden onderverdeeld in drie rubrieken. Educatieve programma’s zijn programma’s die specifiek voor onderwijsdoeleinden geschreven werden. Het kan daarbij gaan om software die vakoverschrijdend of vakgebonden gebruikt kan worden. Een tweede categorie programma’s betreft software voor meer algemeen gebruik. Tot deze categorie behoren kantoortoepassingen, grafische programma’s en multimediatoepassingen (bv. voor beeld-, audio- en foto-bewerking) en andere hulpmiddelen (bv. browsertoepassingen). Een derde luik is gewijd aan open leermiddelen: online projecten bedoeld voor het delen van informatie en leerobjecten. Binnen deze categorie vind je een vijftal didactische fiches waarin verwijzingen zijn opgenomen naar allerlei open databanken met foto’s, clips, cursussen, boeken, partituren, enz. die een vrij en gratis gebruik toelaten.

Deze publicatie wordt gratis aangeboden. Bijkomende exemplaren van de CD-Rom kunnen, eveneens gratis, besteld worden bij het:
Agentschap voor Onderwijscommunicatie, Cel Publicaties, Koning Albert II- laan 15, 1210 Brussel (tel. 02 553 66 53 – fax 02 553 66 54)
Website: http://www.ond.vlaanderen.be/publicaties
E-mail: onderwijspublicaties@vlaanderen.be

5 responses to “CD-Rom “vrije software in het onderwijs””

 1. Peter Dedecker

  Chique!

  Alleen jammer dat men gekozen heeft voor Ubuntu 5.10 terwijl 6.06 ondertussen toch al een hele tijd uit is en wegens de LTS misschien wat langer meegaat en beter werkbaar is voor de ICT-coördinatoren mocht men die installeren.

  Heeft er eigenlijk iemand weet van de resultaten van een vorige dergelijke actie?

 2. Hendrik Verroken

  Ben bezig een overzicht aan’t maken van geschikte open source software voor bibliotheken. Een cd-rom zal er niet van gebakken worden maar een brochure in PDF dat zal wel lukken:
  http://www.openlibrary.be/

  Hendrik

 3. Johan Baert

  Op Edublogs werd onlangs een publicatie gepresenteerd aansluitend bij vrije software (met ook aandacht voor o.m. didactische en auteursrechterlijke aspecten): Zie: Eduboek: Open bron, open inhoud, open leren.

 4. Jan Claeys

  Jammer van de oude Ubuntu-versie inderdaad, maar toch een prijzenswaardig initiatief!

 5. edublogs.be » Blog Archive » Ubuntu installatiefeestje in Gent

  […] Altijd al benieuwd geweest naar wat Linux is, maar het nog nooit op je pc durven proberen? Na het lezen van eerdere edublogs-berichten of het doornemen van de publicatie “Vrije Software in het Onderwijs geïnteresseerd geraakt om het zelf eens te proberen? […]

Leave a Reply