Research workshop EDEN Barcelona: eerste impressies

In live bloggen op een congres mag je je nooit afmeten met keynote-spreker Stephen Downes. Net alsof de man zijn gedachten automatisch kan uploaden in de ‘blogosfeer’. Meerdere berichten vind je er dagelijks (syndicatie kan soms wonderen doen) en bovenal relevante gedachten. Samen met Steven Verjans heb ik Stephen uitgebreid geïnterviewd over de toekomst van e-leren, het belang van syndicatie (rss) en het democratiseringseffect dat Web2.0 met zich meebrengt. Wat Stephen uniek maakt is dat hij niet argumenteert vanuit a priori geformuleerde instructiemodellen of vigerende theorieën. Hij is bezield door zijn vak, vindt zijn inspiratie in filosofie en improvisatie en slaagt er telkens in zowel op theoretisch als praktisch niveau ‘to the e-point’ te komen. Inspiratie, motivatie en passie zijn volgens hem basisingrediënten voor succesvol (e)-leren.
Stephen Downes


Op de podcast zal je nog even moeten wachten want er is nog wat filterwerk nodig. De klassieke muziek en de rondlopende kelners zitten hier wellicht voor iets tussen. Op de EDEN-conferentie heet de podcast vanaf nu de profcast. Een idee dat gelanceerd werd door Gilly Salmon (auteur van de internationale beststeller over ‘e-moderating’).

Als je niet kunt wachten op de podcast dan kan je al even naar zijn site gaan. Ik heb net één van zijn ‘skypecasts’ aangeklikt en bijzonder benieuwd naar het educatief potentieel hiervan. Edublogs is bijzonder innovatief geweest met podcasts, vodcasts, etc… misschien is het tijd geworden voor een skypecast ? Ik tracht hier in elk geval enkele interessante skype-sprekers op te zoeken en hen natuurlijk een skypekaartje te vragen (dank voor de tip, Cindy).

Auteur: Tom Wambeke

  • Licentiaat Pedagogische Wetenschappen (Onderwijskunde), Kandidaat Wijsbegeerte, Master Cultuurmanagement.
  • Begon zijn loopbaan als assistent op de dienst Onderwijsondersteuning en Studiebegeleiding onder leiding van Prof. Smeyers aan de K.U. Leuven.
  • Docent aan het Open Hoger Onderwijs van Katho Tielt.

  • Interesse in digitale didactiek, social software, kennismanagement, e-communicatie en alles wat zich in cyberspace afspeelt.

4 gedachten over “Research workshop EDEN Barcelona: eerste impressies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.