Wat met hoogbegaafde leerlingen?

Wij volgden de voorbije dagen volgende berichten over de hoogbegaafde leerlingen problematiek. De aanleiding was deze toespraak van de minister (14/10). Een overzicht:

LERARENDIRECT (18/10):

Hoe gaan scholen en leraren het beste om met hoogbegaafde leerlingen? Op die vraag antwoordt onderwijsminister Vandenbroucke in zijn toespraak op het congres over hoogbegaafdheid van Bekina. Hij zegt dat het goed is dat scholen aandacht hebben voor hoogbegaafde kinderen, maar hij vindt ook dat gok- en zorguren niet dienen voor hoogbegaafden. Hoogbegaafde leerlingen hebben recht op kwaliteitsvol onderwijs, dat uitdagend en motiverend is. Scholen moeten dan ook differentiëren voor ‘trage’ én voor ‘snelle’ leerlingen, bijvoorbeeld via kangoeroeklassen. Tenzij een hoogbegaafde leerling kampt met depressie, gedragsmoeilijkheden of autisme, moeten de gewone lestijden volstaan om voor hem de leerinhouden te verbreden, te verdiepen en het tempo te versnellen.


Eduratio (nieuwsbrief 16/10)

Negen dagen na deze ondertekening maakte Minister Vandenbroucke EEN EIGENAARDIGE BOCHT: deze extra middelen mogen voor alle kinderen met “specifieke behoeften” ingezet worden, BEHALVE VOOR DE “HOOGBEGAAFDE” LEERLINGEN! Scholen mogen (en moeten) weliswaar “expertise” opbouwen in dat domein. Maar in tegenstelling tot de andere “specifieke behoeften” krijgen ze daarvoor geen eurocent ondersteuning. Ook de praktijk om zorguren in te zetten voor zorg aan “hoogbegaafde” kinderen (bv. met kangoeroeklassen of bij de detectie) kon volgens de minister niet langer door de beugel.

Eduratio (website)

Vier dagen na deze toespraak nuanceerde de minister zijn woorden verregaand tijdens een debat in de Plenaire Vergadering van het Vlaams Parlement, met als directe aanleiding deze krasse taal.

Artikels uit DS Online:
Talenten van hoogbegaafden soms verspild
Geen extra geld voor hoogbegaafde kinderen
Hoogbegaafd maar niet gesteund

[tags]hoogbegaafden[/tags]

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.