Digitale didactiek en praktijkervaringen: WIKI voor internationaal studentengroepswerk

WIKI voor internationaal studentengroepswerk cursus Film & Literatuur. Een presentatie gegeven door Sara Roegiers, K.U. Leuven, Maerlantcentrum.

Sara en Fred

Foto: Sara Roegiers en Fred Truyen.

Sara zal ons als case de cursus film & literatuur voorstellen. In 2006 werd die gedragen door 3 docenten, waarvan 1 uit België en 2 uit Spanje, naast 60 studenten uit Leuven, Madrid en Granada. De activiteiten bestonden naast hoorcolleges ook uit oefeningen met presentaties, videoconferenties, wiki-initiatie in de PC-klas en een collectieve paper via de wiki.

Waarom het gebruik van een wiki:

 • Actieve leerervaring,
 • brug met vorige lessen (beschikbaar voor een volgende generatie studenten),
 • focus op culturele en interculturele verschillen tussen cinematradities.

Als digitale leeromgeving werd Galatea gebruikt. Om de studenten nog meer te betrekken,
op afstand samenwerken te vergemakkelijken en studenten toe te laten om beeldmateriaal te integreren werd gekozen om de ELO uit te breiden met een wiki. Er werd voor TikiWiki gekozen waarvan de lay-out aangepast werd aan Galatea. Een aantal aspecten van die wiki software waren eigenlijk niet voorzien, maar kwamen wel handig van pas (shoutbox, profielen).

Hoe verloopt het schrijven in wiki-modus:

 • Thread mode: online brainstorm fase die leidt tot dialoog pagina’s,
 • Document mode: moet resulteren in een product van samenwerking, een soort gepolijste tekst waar iedereen kan achterstaan.

Om de groep te activeren (groepsdynamiek) werd gebruik gemaakt van een strakke tijdslijn, zelfvoorstelling van de deelnemers, initiatie in Wiki, tussentijdse oefeningen, afbakening van het groepsthema, opstarten van het schrijfwerk, videoconferentie, indienen van een eindpaper en de nabespreking.

Hoe werkt een wiki: geen bandwerk maar wel een echte samenwerking van creatie tot afwerking. De docenten en medestudenten begeleiden het ontwikkelingsproces. De paper wordt een mini-website en een curusgeheugen (brug naar voorgaand studentenwerk).

Positieve punten: activering van de groep, studenten leveren bijdrage aan de cursus, meertaligheid en leren van elkaar.

Voor de volgende fase van dit project zoekt men nieuwe partners en denkt men aan een overstap naar Moodle (CMS).

Bedenkingen/opmerkingen na de sessie:

Sara heeft een zeer interessante en mooie case aangehaald tijdens haar presentatie (bekijk zeker eens de screenshots van de wiki!). Ik vond het zelf zeer leerrijk en leuk om eens een volledig onderbouwd praktijkvoorbeeld te zien.
[tags]e-leren, Elise, wiki, wiki studentengroepswerk[/tags]

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

3 gedachten over “Digitale didactiek en praktijkervaringen: WIKI voor internationaal studentengroepswerk”

 1. wat ik me afvraag: hoe kan je zorgen dat er een coherente functionerende (actieve!) groep gevormd wordt als studenten elkaar niet zien en alleen via wiki/ blog/ forum/ mail/ msn… communiceren…? Zijn er truukjes?
  ‘zichzelf voorstellen’ probeerden wij al, maar de studenten maken zich er nogal snel vanaf (te voorspellen: waarom zouden zij zich uitgebreid voorstellen?)

 2. Ik moet ook wel zeggen dat een aantal mensen uit dit keuzevak stappen omdat ze de werklast te hoog vinden, waarschijnlijk blijft er dan een extra gemotiveerde restgroep over.
  In het voorbeeld uit mijn presentatie zijn er wél momenten waarop de groepsleden elkaar zien. De Belgische en de twee Spaanse groepen hebben contacturen, en ze zien de andere groepen via videoconferentie.
  Verder zorgen de regelmatige contacturen en de inmenging van de docenten online in de wiki ook wel voor een zachte dwang om regelmatig bijdragen te leveren: niemand wil het kneusje van de groep zijn.

  Hoewel ik daar moeilijk bewijzen voor kan aandragen, is het volgens mij belangrijk dat de leden van de “leergemeenschap” heel veel zelf kunnen inrichten, vormgeven, toevoegen. Aan de ene kant heb je dus de docent die concrete opdrachten geeft en bijstuurt, aan de andere kant een omgeving die uitnodigd om te experimenteren. Hans Coppens haalde in zijn “social software” presentatie ook al het belang van “zelforganisatie” aan.

  Goede vraag, Maarten, je hebt me aan het denken gezet. Misschien later meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.