Veilig internet voor kinderen

Bij Het Nieuwsblad op Zondag zat vandaag een gratis boekje. “Als een visje door het net – slim en veilig op het internet – voor jongeren en hun ouders”. Het bevat tips voor veilig internetten, op maat geschreven van kinderen. Ik vind niet alleen de inhoud heel goed gemaakt, maar ook de vormgeving mag er zijn: speels en met felle kleuren. Dat het boekje dan ook nog zonder één euro subsidies of ander belastingsgeld werd gemaakt en gratis wordt weggegeven, maakt het in mijn ogen extra goed. Het boekje telt 96 pagina’s en is ingedeeld in zeven hoofdstukken: surfen, mailen, beschermen, chatten, bloggen, downloaden en tenslotte “Windows Security”. Het gaat dan ook om een initiatief van Microsoft-filiaal MSN Belgium. Ook al staan er heel wat verwijzingen in naar Hotmail en Windows Live Messenger, toch is de inhoud ook nuttig voor wie andere producten gebruikt. Google en Yahoo worden ook vermeld. Het boekje werd gerealiseerd door marketingbureau Kids2. Alexis Dragonetti en Ida Philips tekenden voor de tekst en het concept. Knap gedaan!

Bij het boekje hoort ook een website. Daar heb ik wel wat kritiek op: wie op die site terecht komt zonder het boekje gelezen te hebben, begrijpt niet goed waarover het gaat, want de site bestaat hoofdzakelijk uit nuttige links. Je kan één hoofdstuk van het boek downloaden via de site. Waarom maar één?

Eigenaardig genoeg vond ik op het web slechts één enkele verwijzing naar het boekje, meer bepaald op de website van de stad Lommel. Vreemd dat een boekje over internet, gemaakt in opdracht van een internet-portaal dat een filiaal is van een multinational die bekend is voor zijn professionele marketingtechnieken en zijn ervaring in het creëren van “buzz”, zo stoemelings gelanceerd wordt.

Auteur: LVB

Auteur: Luc Van Braeckel Burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen. Onderwijservaring: assistent K.U.Leuven (1983-1988), plaatsvervangend docent KULAK (1985-1988), lesgever van informatica-avondcursussen aan het Vormingsinstituut voor KMO te Kortrijk (1984-1998), zelfstandig freelance lesgever van ICT-cursussen (1990-1995). Internet-ondernemer en ICT-consultant. In het verleden mede-oprichter van internet-provider Ping, webcommunities Het Beleggersnet, Groen.net, Gezondheid.be. Momenteel actief via Intersight nv. Heeft een eigen blog: lvb.net, en een link-indexer voor Belgische weblogs, blogium.be Interesses: weblogs, social business networks, media, technologie, politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.