Digitale didactiek en praktijkervaringen: Blogs in het onderwijs.

De educatieve meerwaarde van weblogs in het onderwijs. Een presentatie door Tom Wambeke (KATHO).

Tom Wambeke

Introductie:

  • Blogpoly. BOEDHA-principe. De edublog matrix. (Als u dit niet kent, moet u zeker de presentatie van Tom eens bekijken).
  • Blog was het woord van het jaar 2004, wat eigenlijk recent is. En toch kunnen we stellen dat bloggen een maatschappelijk fenomeen is.
  • Rondvraag naar de populariteit van blogs bij het aanwezige publiek: iedereen kent blogs, 50% heeft nog nooit een comment geplaatst.

Sterktes en zwaktes:

  • Sterktes: niet statisch (dynamiek, netwerking, feedback), hoge opslagcapaciteit (kan jaren meegaan), groot bereik, multimediaal, hoge informatiecomplexiteit, reflectie, technisch laagdrempelig, persoonlijke touch.
  • Zwaktes: door elkaar praten (chaos in actie-reactie), non-verbale aspecten komen niet aan bod, arbeidsintensief, vertraagde reacties.
  • Randoorwaarden: sluiten aan bij de behoefte aan groepsvorming (netwerk), leren van formuleren/argumenteren/schrijfvaardigheid. Soorten: individuele blogs en groepsblogs.

Educatieve toepassingen:

Tips van Tom: wil om te bloggen moet van onderuit komen, interessant om links te verzamelen onder collega’s (kort postje), start pilootprojecten met een 20-tal mensen (geen 2 of 3).

Bedenkingen/opmerkingen na de sessie:

De presentatie van Tom gaf een zeer breed overzicht van blogs in het onderwijs, was visueel opgezet en rijk aan links. U kan de presentatie hier downloaden en zelf bekijken.

[tags]e-leren, Elise, blogs in het onderwijs, weblogs[/tags]

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.