Weblogs & wiki’s in Eden: nog geen aards paradijs

The Eden conferentie is achter de rug. Wenen was heet, de conferentie te wijdlopig en niet altijd even kwaliteitsvol. Zoals het vaak gaat zijn de contacten in de wandelgangen minstens zo interessant als wat er voor het voetlicht gebeurt. Later misschien wat meer over de conferentie. Nu even kort op de bal.

Ik heb er samen met collega-edublogger Tom Wambeke een mooi een-tweetje opgezet. Ik had aan mijn toehoorders gevraagd wie er actief ervaring had met wiki’s en blogs. Het resultaat was ontstellend. Bij Tom gingen er net een paar vingers meer de lucht in, maar samen genomen bleef het resultaat toch een eind onder de 10%. De kloof tussen de computer natives en de oudere immigrants is veel groter dan je zou verwachten bij dit professionele publiek.

Het doet je toch even slikken. Wordt er dan zoveel in het luchtledige gepraat door diezelfde professionelen? Ik had op de dag van mijn vertrek net gehoord dat 38% van de Vlaamse 16 tot 18-jarigen een eigen weblog hadden. Dat was meer dan ik had verwacht. De kloof lijkt dus nog groter te worden, tussen de natives en de immigrants, maar ook tussen de haves en have-nots bij de jongeren.
Aan al die professionals: please practice what you preach!

Auteur: j.

Germanist en computerlinguïst. Coördineert Digitaal Leren aan Hogeschool Gent. Sedert 1986 is hij altijd op de een of andere manier betrokken geweest bij het computergebruik in het onderwijs. Hij publiceerde recent het hoofdstuk over de elektronische leeromgeving in het boek samengesteld door Ivan D'haese en Martin Valcke, Digitaal Leren: ICT-toepassingen in het hoger onderwijs, 2005. Privé staan af en toe uitstapjes in de literatuur op het menu. Was in een vorig leven redacteur van tijdschriften als Restant, Yang en medewerker van Ons Erfdeel. Recent opnieuw (kort) actief als redacteur van Deus ex Machina onder het pseudoniem Jan M. Meier. Werkt mee aan Gent Blogt.

5 gedachten over “Weblogs & wiki’s in Eden: nog geen aards paradijs”

 1. Onlangs ongeveer het zelfde meegemaakt. ( zie mijn reactie op http://www.edublogs.be/2006/06/13/blogs-in-het-nieuws )
  Het vreemde is, er is veel interesse en enthousiast ja-geknik bij het bupliek, maar ze ondernemen niks.
  Blijkbaar is de kloof tussen kijken en doen nog steeeds te groot om te overbruggen. Als we ze meer geld en tijd hadden, dan kon iedere school een “hands on” blog, wiki, podcast… dag organiseren voor zijn leerkrachten. Op die manier zou het misschien wat sneller gaan. Cindy doet dit regelmatig, ik vraag me af of zij zicht heeft op het aantal nieuwe actieve bloggers door zo’n cursus.

 2. vooral ontstellend omdat je weet dat er op zo’n conferenties als EDEN alleen volk rondloopt dat een jaar of twee voorloopt op de mainstream lesgever :-p

  In alle geval: ik denk dat de waarheid in het midden zal liggen: Ik las net in een tijdschrift een column over “blogs versus traditionele media” [een website als http://www.yahoo.com wordt intussen overigens onder de ‘traditionele media’ gerekend door de traditionele media (kranten, boeken)]
  Wat mij opviel: men doet ontzettend smalend over die ‘blogs en wikis’, en vertelt dat dit randfenomenen zijn die bijlange niet opkunnen tegen traditionele communicatievormen.

  Maar aan de andere kant zie ik die traditionele communicatievormen wel meer en meer technieken gebruiken die eigenlijk meer ‘blog’ en ‘wiki’ achtig lijken. Bijvoorbeeld een krant die je op maat content laat zien afhankelijk van je profiel, een internet portaalpagina die via RSS content syndiceert vanuit andere plaatsen (blogs?), een boek waarvan je discussies en updates kan online bekijken… De traditionele media kijken wel smalend neer op die blogs en wikis, maar in realiteit zullen deze participatieve aspecten standaard worden bij alle toepassingen (nl interactie, user-customisation en read/write versus alleen-lezen).
  If you can’t beat them, join them? (maar blijf uiteraard pro forma wel smalend neerkijken op het hele gebeuren).

  Zoals hierboven al geschreven staat: ik denk niet dat er veel lesgevers direct een ‘wiki’ zullen gebruiken, maar het wordt iets helemaal anders als je de nieuwe online tekstverwerker van Google laat inzetten, waar meerdere studenten in groep kunnen samenschrijven. Of een online excel tabblad waar meerdere leerkrachten hun punten kunnen invoeren… Ook min of meer wiki’s, niet?

 3. @Sven: “Cindy doet dit regelmatig, ik vraag me af of zij zicht heeft op het aantal nieuwe actieve bloggers door zo’n cursus.”

  Ik heb helaas geen exacte cijfers, maar ik vraag/krijg wel altijd feedback van mensen die begonnen zijn met een podcast en/of een blog na een les/uitéénzetting. Of zo een cursus echt de aanleiding is, dan wel het “laatste duwtje in de rug” weet ik niet. Maar dat er nood aan info is, daar ben ik wel van overtuigd.

  @Maarten: ik geloof wel dat wiki’s snel gebruikt kunnen worden, als ze maar geïntegreerd worden in een systeem dat dicht bij de lesgever ligt. In Dokeos zit het al in, in Smartschool zou het volgend jaar ook operationeel zijn. Als je gewoon je wiki kan activeren in je eigen ELO omgeving, neem je alvast een grote technische moeilijkheid weg. Dan ben jer er nog niet, maar het is toch al een belangrijke stap.

 4. welwelwel toevallig….
  gisteren op de pitstop van VOV (van leerinhoud naar e-leerinhoud) vroeg de spreker wie wist wat een wiki was en waar het woord vandaan kwam… er kwam niet veel reactie uit de zaal.

  nog maar eens de illustratie van wat hierboven vermeld is.

  ik zou zelfs meer durven zeggen (zei janssens van kuifje) :
  VLAANDEREN IS NOG NIET RIJP VOOR COLLABORATIVE INTERNET

  ik had al behoorlijk wat moeite als webmaster toen ik drie jaar geleden een bulletin board opende voor het brede publiek. …. klachten over hoe moeilijk dat wel niet was….
  en nu er een wiki op staat, is er slechts een enkeling die zich in die gevaarlijke pagina’s waagt waar je andermans tekst kan om zeep helpen…

  vandaag stelde ik op het werk voor om een paar blogs te openen voor nieuwelingen die hun eerste maanden in digitaal dagboek zouden kunnen gieten… dit is 100 keer meer waard voor latere nieuwelingen om handige tips en aandachtspunten op te doen.

  raad eens… “interessant idee, we zouden er misschien eens moeten rond samenzitten en bekijken”… ‘k zal me haasten… lol

  afin, we geraken er nog wel… beetje bij beetje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.