55% van de Vlamingen is internetgebruiker

Online

Uitermate boeiend cijfermateriaal van de FOD Economie (Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie)
Zij publiceerden de ‘ict-indicatoren van de huishoudens‘ (cijfers van 2005 – bevraging van volwassenen tussen 16 en 74).

56% van de Vlaamse huishoudens zijn online (met maar liefst 46% via breedband), en 40% is dagelijks online.

En wat doen al die Vlamingen online? Spelen (17%), gezondheidsinfo opzoeken (22%), mailen (52% !), bankieren (26%)…

En nu de pijnlijke cijfers: 52% gebruikt internet thuis, maar slechts 22% op het werk en slechts 4% (!) in het kader van levenslang leren bij een naschoolse cursus.
Hmm… niet alleen de algemene participatie van levenslang leren moet omhoog, ook de manier waarop…
Ik concludeer dat de Vlaming al in de ‘meest dynamische kennismaatschappij’ leeft, maar dat onze werk- en leeromgevingen niet helemaal gevolgd zijn in de 21ste eeuw.

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

3 gedachten over “55% van de Vlamingen is internetgebruiker”

  1. Ik ben ook benieuwd: voor wat je krijgt, lijkt het mij een erg scherpe prijs (ik betaal hier meer dan 400 euro per jaar, enkel en alleen voor internet). Maar in absolute cijfers blijft het wel een groot bedrag.

    Heb je ook gezien dat in Vlaanderen *niemand* internet gebruikt voor, heuh, blote dingen enzo? Tenminste, volgens die tabel. Tenzij het onder “gezondheidsinfo opzoeken” valt 🙂

  2. Ik denk dat de schandalig hoge prijs die in België gevraagd wordt voor breedband internet net een oorzaak is voor het feit dat we het minder goed doen dan onze buurlanden.
    Je moet internetproviders als Wanadoo, Tiscali en Telekom maar eens naast Telenet zetten!

    Ook het aantal gratis hotspots in onze grote steden is een stuk minder dan in het buitenland.
    http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=50200

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.