ICT praktijkdag Hasselt (II)

Gisteren werd de ICT praktijkdag in Hasselt gehouden. Place to be was de Provinciale Hogeschool Limburg. Deze school heeft een prachtig gebouwen complex, gratis WIFI, een laptop project en is ook gelinkt aan i-City, m.a.w de ideale plaats om een praktijkdag door te laten gaan.

AAL blogsessie
Ik heb zelf 2 sessies gegeven waardoor ik jammer genoeg geen sessies van anderen kan bloggen. Er zijn wel audio opnames gemaakt gedurende de praktijkdag (en tijdens mijn sessies), dus wie weet lanceren de mensen van KlasCement weldra hun eerste podcast.

Voor mijn eigen sessies heb ik het nieuwe blogsysteen van KlasCement uitgetest: Classy. Tijdens de blogsessie liet het registratieproces het helaas een beetje afweten zodat de aanmaak met vertraging gebeurde en de deelnemers pas hun blog konden gebruiken na de sessie. Jammer, maar geen nood, mijn Classy blog werd dan maar uitgebreid getest. Voor de tweede sessie over podcasten was Classy dan weer een zegen. Podcasten met een systeem zoals WordPress vereenvoudigde mijn presentatie met minstens een kwart (in vergelijking met vorige keer). Maar toch blijft podcasten vandaag nog een vrij technische (en dus inhoudelijk uitdagende) aangelegenheid.

Deze praktijkdag betekende ook het afscheid van hoofdorganisator Hans De Four die zich nu helemaal op KlasCement gaat toeleggen. Hij werd doorvoor dan ook terecht in de bloemetjes gezet. Het was mijn 2e praktijkdag en ook deze keer kon ik alleen maar vaststellen dat de locatie perfect was, de organisatie vlekkeloos verliep en het aanbod en de belangstelling groot was. Alleen jammer dat er zo weinig online beschikbaar is voor wie er niet bij was. Misschien een uitdaging voor de volgende praktijkdag?

AAL 2

Eerste foto genomen tijdens de blogsessie, tweede foto genomen tijdens de podcast sessie. Meer foto’s op mijn Flickr account en (op een later moment) op de site van AAL.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

5 gedachten over “ICT praktijkdag Hasselt (II)”

 1. Of Smetty … een uitdaging voor de Edubloggers om nog meer “live” te bloggen tijdens dergelijke evenementen. Zelf heb ik een interessante hands-on workshop gevolgd van Frank Vandewyer die zeer enthousiast het web2.0 verhaal concreet koppelde aan de praktijk van het onderwijs. M.a.w. hoe we principes zoals interactie, ‘sharing’, netwerken, etc. kunnen koppelen aan interessante tools die inzetbaar zijn voor je eigen onderwijspraktijk. Ik neem enkele aspecten van Frank’s betoog eruit :

  – Samenwerkend schrijven via http://www.writely.com of zelfs samenwerkend rekenen via http://www.numsum.com
  – wat kan de betekenis zijn van rss voor de leerkrachten ? Gebruik van http://www.bloglines.com voor kleine onderzoeksgemeenschappen ? Gezamenlijk met een groepje favouriete links bijhouden over wiskunde via http://www.furl.net of http://del.icio.us ?
  – hoe kan je creatief gebruik maken om widgets in te zetten in je kleuterklas ? http://widgets.yahoo.com/
  – Niet enkel foto’s delen met je leerlingen via http://www.flickr.com maar allerlei andere bestanden ook via http://www.esnips.com . Gratis online webbased 1 Gigabyte aan informatie op het net bewaren.
  – leerlingen zelf ‘content’ laten opzoeken via http://www.wikipedia.nl en zelf de kennis verder aanvullen, corrigeren of kritisch beoordelen?

  Gedaan met de tijd dat studenten/leerlingen enkel maar moet ‘downloaden’, hoog tijd dat ze meer moeten ‘uploaden’, uitwisselen en kennis delen met elkaar.

  Dit waren maar enkele aspecten die aan bod zijn gekomen. Eindelijk eens een concreet Web2.0 verhaal die hopelijk nog veel vervolg krijgt op de volgende ICT-dagen.

  Groeten,
  Tom Wambeke

 2. Je had dit gerust als post mogen schrijven.
  Maar het is zeker een erg gewaardeerde en gestoffeerde comment 😉

 3. Hallo ‘Smetty’:

  ik probeer op mijn classy blog een mp3 te uploaden van ongeveer 3 MB en krijg volgend bericht:

  The uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini.

  Als dat inderdaad de limiet is, lijkt deze blog me niet geschikt voor podcasts. Weet jij meer?

  Bedankt,
  Guido
  http://guido.classy.be

 4. Hallo Hans,
  heb net mijn mp3 van bijna 3 Mb probleemloos kunnen uploaden. De capaciteit is dus verhoogd waardoor de blog al een heel stuk bruikbaarder wordt. Bedankt voor het opvolgen.
  Met vriendelijke groeten
  G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.